شهاب لواسانی علیرضا، سجادی سمیرا، خورشیدپور بیژن. بررسی زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در ماست هم زده سین بیوتیک با استفاده از فیبر لیمو. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (161) :137-151
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-58621-fa.html
1- 1. مرکز تحقیقات فناوری های نوین تولید غذای سالم، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران. ، shahabam20@yahoo.com
2- 2. دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.
3- 3. گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین -پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.
چکیده: (41 مشاهده)
این تحقیق با هدف اندازهگیری خواص فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی ماست همزده سینبیوتیک حاوی فیبر لیمو و باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس طی 20 روز نگهداری انجام شد. ویژگیهای حسی در روز تولید، روز دهم و روز بیستم توسط 5 ارزیاب آموزش دیده با 5 تیمار (25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد فیبر لیمو) و سه تکرار ارزیابی و برای تجزیهوتحلیل دادهها از آزمون چند دامنهای دانکن، از نرم افزار آماری SPSS21 در سطح احتمال 95 درصد (P<0.05)و برای ترسیم نمودارها از نرمافزار اکسل استفاده شد. مطابق با نتایج اثر نوع نمونه و زمان نگهداری بر اسیدیته، pH، سینرزیس، مادهخشک، ویسکوزیته، زندهمانی باکتری و شاخصهای ارزیابی حسی (به جز اثر زمان نگهداری بر پذیرشکلی) معنیدار بود (05/0≥p). نتایج فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی نشان داد با افزایش فیبر لیمو pH، سینرزیس و شاخصهای ارزیابی حسی کاهش و اسیدیته، ماده خشک، ویسکوزیته، زنده مانی باکتری پروبیوتیک افزایش یافت. همچنین با افزایش زمان نگهداری pH، ویسکوزیته، زندهمانی باکتری پروبیوتیک و شاخصهای ارزیابی حسی کاهش و اسیدیته، سینرزیس و مادهخشک افزایش یافت. مقدار چربی در تمامی تیمارها و دورههای نگهداری مقدار 5/0 درصد بود. مطابق با نتایج ارزیابی حسی و همچنین با توجه به زندهمانی باکتری پروبیوتیک تیمار حاوی 25/0 درصد فیبر لیمو به عنوان تیمار برتر معرفی گردید.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
رنگ ها، نگهدارنده ها و افزودنی ها دریافت: 1400/10/22 | پذیرش: 1400/12/12 | انتشار: 1404/4/1