دادرس مقدم امیر، حسینی سید مهدی، کریم محمد حسین، Badi Farzin Hossein، نوروزیان محمد. مدلسازی و تاثیر شوکهای اقتصادی بر بازده سهام صنایع غذایی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (124) :315-326
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-58228-fa.html
1- استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان زاهدان، ایران ، amdadras@gmail.com
2- استاد یار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان زاهدان، ایران
3- دانشیار گروه اقتصاد منابع، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
4- دانشجوی دکترا اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان
5- دانشجوی دکترا اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان وبلوچستان(norozianali@pgs.usb.ac.ir)
چکیده: (1482 مشاهده)
هدف این پژوهش مدلسازی و تأثیر شوکهای اقتصادی بر بازده سهام صنایع غذایی در طی دوره زمانی1390 تا 1398 است. در این پژوهش به مدلسازی متغیرهای کلان اقتصادی بهینه بر بازده سهام شرکتهای غذایی با استفاده از روش تابع تقریب الگوریتم ژنتیک پرداخته شده و سپس با روش خود رگرسیون برداری پانل تکانهها و شوکهای متغیرهای کلان اقتصادی موثر بر بازده سهام صنایع غذایی تجزیه و تحلیل شده است. در ابتدا با روش الگوریتم تقریب تابع ژنتیک، چهار متغیر قیمت نفت اوپک، حجم نقدینگی، قیمت زمین و شاخص قیمت سهام از میان هشت متغیر کلان اقتصادی به عنوان متغیرهای تاثیرگذار در مدل رگرسیون بهینه شناسایی شدند. قیمت نفت اوپک و قیمت زمین تاثیر منفی و معناداری بر بازده سهام شرکتهای غذایی داشته در حالی که حجم نقدینگی و شاخص قیمت سهام تاثیر مثبت و معناداری بر بازده سهام شرکتهای غذایی دارند. با توجه به توابع عکسالعمل آنی، واکنش بازده سهام نسبت به قیمت نفت اوپک و حجم نقدینگی در ابتدا مثبت بوده است. در روش تجزیه واریانس، بیشترین سهم ناشی از شوک بازده سهام صنایع غذایی به خودش بوده و بعد از آن مربوط به حجم نقدینگی است. با توجه به تاثیر مثبت حجم نقدینگی بر بازده سهام شرکتهای صنایع غذایی، پیشنهاد میشود سیاستگذاران و برنامهریزان به منظور توسعه سرمایهگذاری صنایع غذایی، سیاستهای را اعمال کنند تا حجم نقدینگی را به سمت شرکتهایی صنایع غذایی افزایش دهند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی دریافت: 1400/10/7 | پذیرش: 1400/12/3 | انتشار: 1401/3/10