azari A, Hosseini ghaboos S H, Jafari S M, Erfani Moghadam V. The effect of storage conditions on the stability of chitosan-coated nanoliposomes containing phycocyanin. FSCT 2023; 20 (136) :201-214
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-57576-fa.html
آذری عبدالخلیل، حسینی قابوس سیدحسین، جعفری سید مهدی، عرفانی مقدم وحید. بررسی تاثیر شرایط نگهداری بر پایداری نانولیپوزومهای حاوی فیکوسیانین پوشش داده شده با کیتوزان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (136) :201-214
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-57576-fa.html
1- دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران.
2- استادیار مرکز تحقیقات صنایع غذایی شرق گلستان، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران.
3- استاد گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، smjafari@gau.ac.ir
4- 1-مرکز تحقیقات سلامت فراورده های غذایی، دارویی و طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.2-گروه نانوتکنولوژی پزشکی، دانشکده فناوریهای نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
چکیده: (1034 مشاهده)
چکیده
یکی از مهمترین مسائل و چالشها در زمینه استفاده از رنگها در مواد غذایی، بهبود و افزایش پایداری آنها در مراحل فرآوری و همچنین کنترل آزاد شدن تا زمان مصرف میباشد. از اینرو هدف از این پژوهش تولید نانولیپوزومهای حاوی فیکوسیانین پوشش داده شده با کیتوزان با روش هیدراسیون لایه نازک- فراصوت بهمنظور افزایش پایداری فیکوسیانین و بررسی ویژگیهای فیزیکی و راندمان انکپسولاسیون آن در طی شرایط نگهداری بود. در این مطالعه فیکوسیانین با غلظتهای مختلف کیتوزان (0، 1/0، 2/0، 4/0 و 6/0 میلیگرم بر میلیلیتر) پوششداده شد و در دو دما (4 و 25 درجه سیلسیوس) برای 28 روز نگهداری گردید و سپس برای تعیین بهترین غلظت کیتوزان برای پوشش نانولیپوزومهای تولیدی، آزمونهای راندمان انکپسولاسیون، اندازه ذرات و پتانسل زتا روی آنها صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کیتوزان به بیش از 2/0 میلیگرم در میلیلیتر تغییر معنیداری در راندمان انکپسولاسیون مشاهده نگردید (05/0p>) و نمونهی فاقد کیتوزان کمترین اندازه ذرات را داشت که با نمونههای حاوی 2/0 و 4/0 کیتوزان اختلاف آماری معنیداری نداشت (05/0p>). با افزایش میزان کیتوزان در پوشش نانولیپوزومها، میزان پتانسیل زتا نمونهها افزایش یافت. در نهایت نمونهای که در پوشش نانولیپوزوم خود، حاوی 2/0 میلیگرم بر میلیلیتر کیتوزان بود بهعنوان بهترین نمونه انتخاب گردید. یافتههای حاصل از آزمونهای انجام شده در طول نگهداری نانولیپوزومها مشخص نمود که نانولیپوزوم دارای فیکوسیانین که فاقد هرگونه پوشش کیتوزان در روز تولید بود، بیشترین میزان راندمان انکپسولاسیون داشت و از طرفی مشخص گردید که با افزایش دمای نگهداری و زمان نگهداری میزان راندمان انکپسولاسیون کاهش ولی اندازه ذرات افزایش یافت. کمترین پتانسیل زتا نمونهها مربوط به نمونه نانولیپوزوم فاقد فیکوسیانین بود که تا روز 21 ام نگهداری در دمای 4 درجه سیلسیوس تغییر معنیداری نداشت. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی از نمونهها نیز موید نتایج حاصل از اندازهگیری ذرات بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1400/9/11 | پذیرش: 1401/3/8 | انتشار: 1402/3/10