Shavakhi F, Bouzari N, Badii F, Rafiee Darsangi Z. Selection of superior local sour cherry (Prunus cerasus L.) genotypes of Iran for different applications of fresh consumption and processing. FSCT 2022; 19 (123) :119-132
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-56855-fa.html
شواخی فروغ، بوذری ناصر، بدیعی فوژان، رفیعی درسنگی زهرا. انتخاب ژنوتیپهای برتر بومی آلبالو (Prunus cerasus L)در ایران برای مصارف مختلف تازهخوری و فرآوری. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (123) :119-132
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-56855-fa.html
1- استادیار مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، frshavakhi@yahoo.com
2- دانشیار موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران.
3- دانشیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
4- کارشناس ارشد صنایع غذایی، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده: (1771 مشاهده)
در این پژوهش ۲۳ ژنوتیپ بومی موجود در کلکسیون آلبالوی مشکین دشت کرج از نظر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی شامل وزن، نسبت گوشت به هسته، بافت، مواد جامد محلول، ماده خشک، اسیدیته قابل تیتر، pH، شاخص طعم، تنفس، شاخص رنگ میوه و آب میوه (L*، b*، a*، هیو و کروما) و همبستگیهای آنها مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشانداد که تمامی ژنوتیپها از نظر صفات مورد بررسی تفاوت معنیداری (p ≤ 0/05) داشتند. بر اساس همبستگی شاخصهای رنگی به دست آمده در این پژوهش، میتوان از شاخص a* به تنهایی برای ارزیابی تفاوتهای رنگ قرمز ژنوتیپهای مختلف آلبالو استفادهکرد. با توجه به ویژگیهای مورد بررسی، ژنوتیپهای 100-KB، ۴۵۰-KB، 213-KB با دارابودن ویژگیهای مناسب مانند وزن (g 2/8<)، نسبت گوشت به هسته (۵/۸<) و شاخص طعم (۵/۹<) و اسیدیته (%۷۵/۱>) برای تازهخوری و ژنوتیپهای ۲۳۲-KB و ۲۴۷-KB با وزن (g ۷/۳<) و ماده خشک (% 15<) و تنفس (9000 mg CO2/ kg.hr>)، برای فرآوری مناسبتر هستند. همچنین ژنوتیپهای با اسیدیته (۳٪<) مانند 1۵۷-KB ، ۱۲۱-KB، ۲۳۴-KB و ۱۵۲-KB برای فرآوری ترشی و لواشک، ژنوتیپهای با ماده خشک (٪21<) و شدت قرمزی بیشتر( ۹>a* پوست و ۱۶>a* آب میوه) مانند ۱۳۶-KB و ۴۴۹-KB برای تولید پودر، آلبالو خشک، شربت و نکتار و ژنونیپهای دیررس با سفتی بافت (N۶<) مانند ۳۴۳-KB و ۳۵۳-KB به ترتیب برای فرآوری کمپوت و مربا پیشنهاد میشوند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فرآوری و تبدیل مواد غذایی دریافت: 1400/8/11 | پذیرش: 1400/11/3 | انتشار: 1401/2/14