sadr B, Alizadeh A, Tabibiazar M, Hamishehkar H, Roufegarinejad L. Evaluation of the stability of VitD3 loaded zein hydrolysate nanocapsules in orange juice by ultrasound and its effect on the properties of orange juice. FSCT 2022; 19 (131) :17-29
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-56792-fa.html
صدر بهاره، علیزاده آیناز، طبیبی آذر مهناز، همیشه کار حامد، روفه گری نژاد لیلا. بررسی پایداری نانوکپسول هیدرولیزات زئین - ویتامین D3 در آب پرتقال با استفاده از فراصوت و تأثیر آن بر ویژگیهای آب پرتقال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (131) :17-29
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-56792-fa.html
1- 1- دانشجوی دکتری تخصصی گروه علوم وصنایع غذایی، واحد تبریز ،دانشگاه آزاداسلامی، تبریز، ایران
2- دانشیار گروه علوم وصنایع غذایی ،واحد تبریز ،دانشگاه آزاداسلامی ، تبریز ،ایران ، ainaz_alizadeh@hotmail.com
3- دانشیار، گروه علوم وصنایع غذایی ، دانشکده تغذیه وعلوم غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، تبریز ،ایران
4- استاد مرکز تحقیقات کاربردی داروئی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، تبریز ،ایران
5- دانشیار گروه علوم وصنایع غذایی ،واحد تبریز ،دانشگاه آزاداسلامی ، تبریز ،ایران
چکیده: (1489 مشاهده)
ویتامین D3 یک ویتامین محلول در چربی و از مهمترین ویتامینهای موردنیاز بدن میباشد. غنیسازی مواد غذائی و خصوصاً آبمیوهها با این ویتامین به دلیل مشکلات پراکندگی و حساسیت به اکسیداسیون و نور نیازمند ریزپوشانی هست تا به اشکال محلول در آب تبدیلشده و از اکسیداسیون و نور محافظت گردد. بنابراین، در تحقیق حاضر اثر استفاده از هیدرولیزات زئین و اثر فرکانس التراسونیک (40 کیلوهرتز) روی ساختار نانوکمپلکس حامل ویتامین D3 و پایداری آن به مدت 30 روز در آب پرتقال انجام گرفت. راندمان کپسولاسیون و بارگیری و همچنین اندازه نانوذرات تهیهشده اندازهگیری گردید و در طی روزهای 1، 15 و 30 آزمایشهای فیزیکوشیمیائی، میکروبی و حسی روی آبمیوه انجام گرفت. کارائی انکپسولاسیون و بارگیری برای نانوذرات حامل ویتامین D3 در اثر پیش تیمار التراسونیک به ترتیب در حدود 2/12 (70 در برابر 4/62) و 73/14 درصد (69/10 در برابر 32/9) افزایش نشان داد. اندازه ذرات و پتانسیل زتا برای تیمارهای مختلف در محدوده 59/49-49/58 نانومتر و 5/24-62/36- به دست آمد و استفاده از نانوکمپلکس منجر به کاهش اندازه ذرات و پتانسیل زتا نسبت به ویتامین D3 آزاد در آب پرتقال گردید. با توجه به نتایج فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی به دست آمده برای آب پرتقال غنیشده، نانوکمپلکس هیدرولیزات زئین پتانسیل استفاده بهعنوان یک حامل مناسب و ارزشمند جهت غنیسازی آبمیوهها با مواد زیست فعال و خصوصاً ویتامین D3را دارا میباشد و میتواند بدون داشتن اثرات مخرب در سامانههای مایع نظیر آبمیوهها مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
هیدروکلوئیدها،امولسیون دریافت: 1400/8/9 | پذیرش: 1401/8/22 | انتشار: 1401/10/10