دوره 20، شماره 138 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 138 صفحات 40-26 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abdolvahed Safarzaei A S, esmaeilzadeh kenari R, Farahmandfar R. Optimization of aqueous extraction conditions of phenolic and antioxidant compounds of Caper (Capparis spinosa) leaves and roots using response surface. FSCT 2023; 20 (138) :26-40
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-56674-fa.html
صفرزایی عبدالواحد، esmaeilzadeh kenari reza، فرهمندفر رضا. بهینه‌سازی شرایط استخراج آبی ترکیبات فنلی و آنتی‌اکسیدانی برگ و ریشه گیاه داغ قارپوزی با کاربرد متدولوژی سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (138) :26-40

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-56674-fa.html


1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، reza_kenari@yahoo.com
3- دکتری، دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده:   (809 مشاهده)
عصاره گیاهان دارویی دارای ترکیبات موثری نظیر فنلی، آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی می­باشند. جهت استخراج عصاره از گیاهان می­توان از روش‌های سنتی مانند سوکسله و غرقابی و یا فناوری­های نوین غیر­حرارتی نظیر امواج فراصوت استفاده نمود. نوع روش استخراج بر کمیت و کیفیت عصاره استخراجی تاثیرگذار است. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی استفاده از امواج فراصوت در استخراج ترکیبات فنلی و آنتی‌اکسیدانی برگ و ریشه گیاه داغ قارپوزی در محیط آبی بود. روش آماری سطح پاسخ و طرح باکس بنکن به منظور بهینه‌سازی فاکتورهای استخراج شامل زمان در سه سطح (10، 25 و 40 دقیقه) و شدت صوت در سه سطح (40، 70 و 100 درصد) با حلال آبی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمون‌های انجام شده با روش آماری سطح پاسخ نشان داد، شدت صوت به عنوان تاثیرگذارترین فاکتور استخراج ترکیبات فنلی و آنتی‌اکسیدانی از برگ و ریشه گیاه داغ قارپوزی نسبت به زمان فراصوت‌دهی می‌باشد به طوری که با افزایش زمان و شدت صوت میزان استخراج این ترکیبات افزایش یافت. شرایط بهینه استخراج ترکیبات فنلی و آنتی‌اکسیدانی با حمام فراصوت، زمان 36 دقیقه و شدت صوت 91 درصد تعیین گردید. در این شرایط بهینه، میزان ترکیبات فنلی کل برگ و ریشه به ترتیب 80/21 و 96/14 میلی­گرم بر گرم و میزان IC50 برگ و ریشه نیز به ترتیب 75/11 و 17/52 میکروگرم بر میلی‌گرم بدست آمد.
متن کامل [PDF 995 kb]   (473 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آنتی اکسیدان
دریافت: 1400/8/4 | پذیرش: 1401/3/10 | انتشار: 1402/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.