1- دانشجوی ارشد بیوشیمی، گروه بیوتکنولوژی، بخش بیوشیمی، دانشکده ی علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
2- دانشیار گروه بیوتکنولوژی، بخش بیوشیمی، دانشکده ی علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
3- دانشیار گروه فیزیولوژی، بخش علوم گیاهی، دانشکده ی علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده: (5253 مشاهده)
چکیده
تانن های گیاهی فرآورده های طبیعی با وزن مولکولی زیاد هستند و قادرند با کربوهیدرات ها و پروتئین ها کمپلکس هایی را تشکیل دهند. این ماده مهم گیاهی دارای خواصی مانند ضد میکروبی و رسوب دادن پروتئین ها است. هدف از انجام آزمایش این است که با توجه به تولید انبوه پوست پسته، امکان تولید صنعتی ترکیبات تانن از آن بررسی گردد. در این مطالعه استخراج تانن با دو روش خیساندن و استفاده از امواج فراصوت و چهار حلال (استون 70درصد، اتانول 50 درصد، متانول 50درصد و آب) در دو رقم پسته، کله قوچی (P. vera cv. Kallehghuchi) و اوحدی (P.vera cv. Ohadi) انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین و کمترین میزان تانن نامحلول mg/ gDW 18/13و 99/11 به ترتیب مربوط به روش خیساندن در رقم کله قوچی در حلال های استون و متانول اندازه گیری شد. اما بیشترین و کمترین میزان تانن محلولmg/g DW 32/55 و 46/34 به ترتیب مربوط به روش خیساندن در رقم اوحدی در حلال اتانول و رقم کله قوچی در حلال آب بدست آمد. میزان آنتوسیانین در پوست پسته کله قوچی و اوحدی μmol/g DW 09/9 و 71/10 و در مغز پسته کله قوچی و اوحدی به ترتیب μmol/g DW 12/4 و 19/4 بدست آمد. این نتایج نشان داد که پوست پسته می تواند به عنوان یک منبع ارزان و قابل دسترس ترکیبات فعال زیستی در نظر گرفته شود.
دریافت: 1395/3/31 | پذیرش: 1395/9/1 | انتشار: 1396/9/1