دوره 19، شماره 123 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 123 صفحات 53-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zamani N, Akhavan Sepahi A, Fazeli M R, Shariatmadari F. Isolation and Biochemical and Molecular Identification of Lactobacilli from Traditional Dairy in Fars Province and Investigation of Their Probiotic Potential. FSCT. 2022; 19 (123) :41-53
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-55532-fa.html
زمانی ندا، اخوان سپهی عباس، فاضلی محمد رضا، شریعتمداری فرید. جداسازی و شناسایی بیوشیمیایی و مولکولی لاکتوباسیلوس ها از لبنیات سنتی روستاهای استان فارس و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی آنها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (123) :53-41

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-55532-fa.html


1- دانشجوی دکتری، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران ایران
2- استاد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران ، akhavansepahy@gmail.com
3- استاد، گروه کنترل دارو و غذا، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده:   (145 مشاهده)
لاکتوباسیلوس ها شناخته شده ترین سویه های دارای خواص پروبیوتیکی می باشند که اثر به سزایی در ارتقا سلامت دستگاه گوارش دارند. هدف از این مطالعه، جداسازی و بررسی خواص پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس های بومی موجود در لبنیات استان فارس می باشد. از نمونه های لبنیات، باسیل های گرم مثبت و کاتالاز منفی جداسازی و توسط روش های شیمیایی بررسی شدند. برای ارزیابی خواص پروبیوتیکی جدایه ها، میزان رشد آنها درpH  های مختلف اسیدی و قلیایی، غلظت های مختلف نمک صفراوی و نمک NaCl مورد سنجش قرار گرفت. فعالیت ضد میکروبی جدایه ها بر روی باکتری های پاتوژن با روش چاهک گذاری بررسی و همچنین تست حساسیت به آنتی بیوتیک های رایج با روش دیسک دیفیوژن انجام شد. سویه های بهینه، توسط توالی یابی ژن16S rRNA  از لحاظ مولکولی شناسایی شدند. از مجموع 36 سویه­ی گرم مثبت و کاتالاز منفی 10 سویه از نظر بیوشیمیایی شبیه به لاکتوباسیلوس ها بودند که 5 سویه­ توانایی رشد در pH 3تا9 و غلظت­های مختلف نمک صفراوی و نمک NaCl را داشتند. این باکتری­ها دارای فعالیت ضد میکروبی علیه پاتوژن­های متداول بوده و در برابر آنتی بیوتیک­های کلیندامایسین، آمپی سیلین، اریترومایسین و تتراسایکلین مقاوم بودند. سویه­ی M3 و Y4 دارای خواص پروبیوتیکی بهتری بودند. ارزیابی مولکولی نشان داد این دو سویه به ترتیب دارای شباهت 100 % و 99.98 % با سویه های لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس کازئی هستند. در نتیجه مشخص شد که این دو سویه لاکتوباسیلوس با خواص پروبیوتیکی تایید شده در لبنیات سنتی استان فارس موجود هستند که می توان از آنها در صنایع غذایی لبنی و جهت ارتقا کیفیت غذای دام و طیور استفاده کرد.
     
نوع مقاله: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1400/6/21 | پذیرش: 1400/9/15 | انتشار: 1401/2/14

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.