Momenzadeh S, Jooyandeh H, Alizadeh behbahani B, Barzegar H. Evaluation of physicochemical and sensory properties of half-fat synbiotic stirred yogurt containing Panirak (Malva neglecta) and lactulose. FSCT 2021; 18 (120) :353-363
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-55336-fa.html
مومن زاده سارا، جوینده حسین، علیزاده بهبهانی بهروز، برزگر حسن. بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی ماست همزده سینبیوتیک نیمچرب حاوی گیاه پنیرک (Malva neglecta) و لاکتولوز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (120) :353-363
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-55336-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی ، hosjooy@yahoo.com
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
چکیده: (1605 مشاهده)
این پژوهش با هدف بررسی امکان تولید ماست فراسودمند همزده نیمچرب حاوی گیاه پنیرک (Malva neglecta) و لاکتولوز (بهعنوان ترکیب پریبیوتیکی) با ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی قابل قبول انجام پذیرفت. جهت تولید ماست همزده سینبیوتیک نیمچرب، از سویهی پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس فرمنتوم SL163-4 جدا شده از غذای تخمیری آشکارده، گیاه پنیرک (در چهار سطح 0، 5، 10، 15 درصد) و لاکتولوز (در سه سطح 0، 1 و 2 درصد) استفاده گردید. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و خواص حسی محصول طی مدت 21 روز نگهداری محصول در یخچال بررسی شد. براساس نتایج بهدست آمده از آنالیز دادهها مشخص شد که با افزایش غلظت پنیرک، مقادیر pH افزایش و میزان اسیدیته کاهش یافت (05/0p<) درحالیکه با افزایش غلظت لاکتولوز و با گذشت زمان نگهداری، میزان pH نمونهها کاهش و مقادیر اسیدیته افزایش یافت (05/0p<). همچنین میزان سینرسیس نمونهها با افزایش مقادیر پنیرک و لاکتولوز و همچنین با گذشت زمان نگهداری کاهش یافت (05/0p<). براساس نتایج حسی نیز مشخص گردید که افزودن پنیرک تا سطح 10 درصد سبب بهبود ویژگیهای حسی طعم و پذیرشکلی (05/0p<).میگردد، اما افزودن لاکتولوز سبب کاهش (05/0p<) این امتیازات میشود. بهعلاوه، اختلاف معنیداری از این نظر میان نمونههای حاوی 10 و 15 درصد پنیرک و 0 و 1 درصد لاکتولوز مشاهده نشد. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده در این تحقیق، استفاده از غلظت 15 درصد پنیرک و یک درصد لاکتولوز جهت تولید ماست همزده سودمند با خصوصیات کیفی قابل قبول پیشنهاد میشود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...) دریافت: 1400/6/12 | پذیرش: 1400/8/8 | انتشار: 1400/9/10