دوره 18، شماره 120 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 120 صفحات 281-263 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Baygan A, Safaeian S, Shahinfar R, Khoshkhoo Z. Encapsulation of Essential Oil of Ziziphora clinopodioides Using Maltodextrin and Gum Arabic by Spray Drying Method. FSCT. 2021; 18 (120) :263-281
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-54951-fa.html
بایگان عباس، صفاییان شیلا، شاهین فر رضا، خوشخو ژاله. ریزپوشانی اسانس کاکوتی با استفاده از مالتودکسترین و صمغ عربی به روش خشک کردن پاششی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (120) :281-263

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-54951-fa.html


1- دانشجوی دکترای تخصصی، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، iranianresearch20@gmail.com
3- استادیار مرکز رشد فناوری سلامت ابن سینا، پژوهشگاه ابن سینا، جهاد دانشگاهی، تهران، ایران.
4- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (615 مشاهده)

انکپسولاسیون یا ریزپوشانی، یکی از روش های مهم برای محافظت اسانس ها در برابر تبخیر، تخریب و حفظ ویژگی های ضد میکروبی در کاهش جمعیت میکروارگانیسم ها در مواد غذایی است. آنالیز GC/MS اسانس کاکوتی نشان داد که بیشترین ترکیبات به ترتیب پولگون (33/10 %)، کارواکرول (10/60 %)، پیپریتنون (9/33 %)، اکالیپتول (8/01 %)، γ-ترپینئول (5/46 %)، ال-منتون (4/79 %) بود. ریزپوشانی اسانس کاکوتی با استفاده از مالتودکسترین و صمغ عربی به نسبت 1:1 با غلظت های مختلف 10 % ، 20 % و 30 %  (وزنی/ وزنی) و اسانس با غلظت 2/5 درصد (وزنی/ وزنی) به روش خشک کردن پاششی انجام شد. ویژگی های امولسیون 3/8 =pH، اندازه ذرات 429 nm، شاخص بس پاشیدگی (PDI) 0/681 و پتانسیل زتای 25/8- (mV)  بود. بهترین شرایط عملیاتی برای ریزپوشانی اسانس کاکوتی، انتخاب غلظت 30 % (وزنی /وزنی) دیواره با نسبت 1:1 و غلظت 2/5 % (وزنی/ وزنی) اسانس به دست آمد. میکروکپسول تولید شده با 4/7 =pH ، میزان رطوبت  0/9%، اندازه ذرات کم تر از 20 µm، درصد اسانس تام 4/655 %، درصد اسانس سطحی (بسیار ناچیز) 0/018 %، درصد اسانس کپسول شده 60 %، راندمان ریزپوشانی(بالا) 96/65 %، پتانسیل زتای 22/7- (mV)، شاخص بس پاشیدگی 0/375 = PDI، با خاصیت حلالیت در آب و رنگ زرد کم رنگ و بدون هیچ گونه رسوبی به دست آمد. نتایج نشان داد که روش خشک کردن پاششی یک روش مناسب برای ریزپوشانی اسانس کاکوتی است. اسانس کاکوتی در آب نامحلول است ولی با این روش می توان یک میکروکپسول محلول در آب تولید کرد که باتوجه به خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبیالی اسانس کاکوتی، می توان از آن به عنوان یک نگه دارنده طبیعی و موثر در کاهش باکتری های پاتوژن و افزایش زمان ماندگاری مواد غذایی استفاده کرد.  

متن کامل [PDF 1929 kb]   (385 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: ریز پوشانی
دریافت: 1400/5/27 | پذیرش: 1400/7/18 | انتشار: 1400/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.