Hashempour A, Azimi M, Abdollahi A, Fatahi Moghadam J. Evaluation of qualitative traits and bioactive compounds of some cultivars and promising genotypes in Tarom region in Zanjan province. FSCT 2021; 18 (120) :99-110
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-53884-fa.html
هاشم پور ابوذر، عظیمی محمود، عبدالهی عزیزاله، فتاحی مقدم جواد. ارزیابی شاخصهای کیفی و ترکیبات زیستفعال روغن برخی از ارقام و ژنوتیپهای امیدبخش زیتون در منطقه طارم استان زنجان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (120) :99-110
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-53884-fa.html
1- گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران ، Hashempour96@gmail.com
2- بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان ، ایران
3- ایستگاه تحقیقات زیتون طارم، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان ، ایران
4- گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
چکیده: (2096 مشاهده)
در این پژوهش شاخصهای کیفی و ترکیبات زیستفعال روغن سه ژنوتیپ امیدبخش زیتون (T2، T7 وT18 ) و دو رقم زرد و کرونیکی (شاهد) از کلکسیون زیتون ایستگاه تحقیقات زیتون طارم در استان زنجان طی دو سال (97-1396) مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخصهای کیفی روغن شامل اسیدهای چرب آزاد (FFA)، عدد پراکسید (PV) و ضرایب خاموشی K232 و K270، کلروفیل کل، کاروتنوئید کل، فنل کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس اثر سال × رقم/ ژنوتیپ بر صفات اندازهگیری شده نشان داد که اثر متقابل آنها بر تمام صفات به جز ضریب خاموشی K270 در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که روغن ژنوتیپ T7 (79/0درصد اولئیک اسید) و رقم زرد (43/0 درصد اولئیک اسید) در سال 97 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان FFA را دارا بودند. روغن ژنوتیپهای T7 در سال 97 (22/17 میلی اکیوالان اکسیژن در کیلوگرم روغن) و T2 در سال 96 (67/6 میلی اکیوالان اکسیژن در کیلوگرم روغن) به ترتیب بیشترین و کمترین میزان PV را نشان دادند. ضریب خاموشی K232 روغن ژنوتیپ T18 نیز در هر دو سال مورد بررسی (8/0 و 03/1 به ترتیب برای سال 96 و 97) دارای کمترین میزان بود. روغن رقم زرد در سال 96 با 94/243 میلیگرم گالیک اسید در کیلو گرم روغن دارای بیشترین میزان فنل کل بود. از نظر فلاونوئید کل نیز نمونههای روغن ژنوتیپ T7 در سال 97 با 45/21 میلیگرم کوئرستین در کیلو گرم روغن دارای بیشترین میزان بود. رقم کرونیکی با 55/90 درصد بیشترین میزان ظرفیت آنتیاکسیدانی در سال 96 و ژنوتیپ T7 با 65/41 درصد کمترین میزان این شاخص را به خود اختصاص داد. ژنوتیپ T2 در هر دو سال از نظر ظرفیت آنتیاکسیدانی در یک گروه آماری با ارقام تجاری شاهد قرار داشت.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی روغن و فرآورده ها دریافت: 1400/4/15 | پذیرش: 1400/8/1 | انتشار: 1400/9/10