1- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، sa.amiri@urmia.ac.ir
2- دانشجویکارشناسیارشد، گروه علوم و صنایعغذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده: (2531 مشاهده)
در سالهای اخیر استفاده از ترکیبات ضد میکروبی طبیعی در موادغذایی توجه مصرفکنندگان و محققان را به خود جلب کرده است که دو دلیل عمده این موضوع مصرف بیرویه و نادرست آنتیبیوتیکها است که به دلیل فشار انتخابی اعمال شده به میکروارگانیسمها منجر به ایجاد مقاومت در برابر آنتیبیوتیکها میشود در نتیجه این شرایط یک گروه از میکروارگانیسمها از جمله پاتوژنها در موادغذایی افزایش مییابد که نه تنها مقاوم در برابر آنتیبیوتیکها هستند بلکه در برابر فرآوری موادغذایی و روشهای نگهداری نیز پایدارند عامل دوم افزایش سطح آگاهی مردم از تاثیرات بالقوهی منفی نگهدارندههای مصنوعی بر سلامتی در مقابل نگهدارندههای طبیعی است که توجه بسیاری از پژوهشگران را به استفاده بیشتر از نگهدارندههای طبیعی در موادغذایی معطوف کرده است. بسیاری از ترکیبات به دست آمده از منابع طبیعی دارای خواص ضد میکروبی بوده و میتوان از آنها جهت حفظ ایمنی مواد غذایی استفاده نمود. امروزه استفاده از نگهدارندههای مواد غذایی به یک امر ضروری تبدیل شده است که نقش مهمی را در نگهداری و حمل و نقل مواد ایفا میکنند اهدافی که از افزودن مواد نگهدارنده به موادغذایی دنبال میشود عبارتند از: حفظ خصوصیات ظاهری موادغذایی، کمک به حفظ خواص ارگانولپتیکی و افزایش ماندگاری موادغذایی. ما در این مقاله مروری به بررسی فعالیت ضد میکروبی برخی از ترکیبات طبیعی بدست آمده از منابع مختلف و مکانیسم عمل آنها خواهیم پرداخت.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1400/4/10 | پذیرش: 1400/6/8 | انتشار: 1400/10/19