Study and comparison of inhibitory and antioxidant activity of water-methanol extracts of black cumin, coriander and dill seeds
Soleimanifar, M. 1, Niazmand, R. 2 , Shahidi Noghabi, M. 3. FSCT 2015; 12 (46) :105-118
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-5351-fa.html
مطالعه و مقایسه فعالیت مهارکنندگی و ضداکسایشی عصارههای متانولی-آبی بذر زیره سیاه، گشنیز و شوید متین سلیمانی فر1، راضیه نیازمند2 ، مصطفی شهیدی نوقابی2. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1394; 12 (46) :105-118
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-5351-fa.html
چکیده: (3899 مشاهده)
چکیده گیاهان دارویی منابع طبیعی باارزشی هستند که به دلیل وجود ترکیبات موثره در جوامع امروزی مورد توجه قرار گرفتهاند. زیره سیاه، گشنیز و شوید از جمله این منابع میباشند که دارای خواص درمانی و دارویی زیادی هستند. هدف ازاین پژوهش ارزیابی فعالیت ضداکسایشی عصاره متانولی-آبی بذرهای زیره سیاه، گشنیز و شوید در مقایسه با BHT میباشد. برای تهیه عصاره متانولی-آبی، بذرهای مذکور به نسبت 4:1 وزنی/حجمی با حلال متانول-آب (20:80 حجمی/حجمی) مخلوط شد. میزان ترکیبات فنلی کل عصارههای فوق با استفاده از روش فولین سیوکالتو تعیین شد. فعالیت ضد رادیکالی و مهارکنندگی آنها با روش DPPH اندازهگیری و با ضداکساینده سنتزی BHT مقایسه شد. فعالیت ضداکسایشی عصارههای فوق در روغن سویا با اندازهگیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید (آزمون گرمخانهگذاری در دمای 60 درجه سانتیگراد) تعیین و در سطح غلظتی 100 میلیگرم بر میلیلیتر با BHT مقایسه شد. مقدار ترکیبات فنلی در عصاره متانولی-آبی زیره سیاه، گشنیز و شوید به ترتیب 77/955، 62/890 و 16/923 میلیگرم در کیلوگرم عصاره بود. بیشترین مقدار 50IC به عصاره متانولی-آبی زیره سیاه (76/104 میلیگرم بر میلیلیتر) مربوط بود که حاکی از بیشتر بودن فعالیت ضد رادیکالی آن نسبت به عصارههای گشنیز و شوید بود. در آزمون گرمخانهگذاری عصاره متانولی-آبی زیره سیاه بیشترین فعالیت ضداکسایشی را نشان داد و در سطح غلظتی 100 میلیگرم بر میلیلیتر معادل با BHT در سطح غلظتی 100 میلیگرم بر میلیلیتر عمل کرد. عصارههای متانولی-آبی بذرهای فوق به عنوان ضداکسایندههای طبیعی، توانایی مهار رادیکالهای حاصل از اکسایش لیپیدها را داشته و موجب کاهش سرعت اکسایش خود به خودی میشوند.
دریافت: 1391/2/3 | پذیرش: 1391/10/3 | انتشار: 1393/3/11