Nasrollahzadeh A, REZAZAD M, almasi A, moradi M, ebrahimzade mousavi S M A. Evaluation of antimicrobial effect of Commercial Norbixin pigment (Bixa orellana L.) against pathogenic bacteria and food spoilage in vitro. FSCT 2021; 18 (119) :133-142
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-53476-fa.html
نصرالله زاده احمد، رضا زاد باری محمود، الماسی هادی، مرادی مهران، ابراهیم زاده موسوی سید محمد علی. بررسی اثر ضد میکروبی رنگدانه نوربیکسین تجاری (Bixa orellana L.) بر باکتری های پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی در محیط in vitro. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (119) :133-142
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-53476-fa.html
1- دانشجوی دکترای تخصصی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه ارومیه، ایران.
2- استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه ارومیه، ایران. ، M.barirezzad@urmia.ac.ir
3- دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه ارومیه، ایران.
4- دانشیار گروه دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ایران.
5- استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه تهران، ایران.
چکیده: (1857 مشاهده)
نوربیکسین بخش محلول در آب رنگدانه طبیعی آناتو است که دارای خواص درمانی، ضدسرطانی و آنتیاکسیدانی میباشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد میکروبی نوربیکسین تجاری 1 درصد (که در به طور گسترده در صنعت غذا مورد استفاده قرار میگیرد) بر باکتریهای کلستریدیوم اسپورژنز، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسایتوژنز، اشریشیا کلی، سالمونلا تیفی موریوم و باسیلوس لیشنی فرمیس انجام شد. در این پژوهش برای ارزیابی اثر ضدمیکروبی و اثر بازدارندگی عصاره نوربیکسین از دو روش چاهک دیفیوژن (Well diffusion) و دیسک دیفیوژن (Disk diffusion) در غلظتهای2، 4، 6 و 8 درصد نوربیکسین (1 درصد) استفاده گردید. نتایج حاصل از روش چاهک نشان داد که استافیلوکوکوس اورئوس با میزان mm 74/22 و باکتری کلستریدیوم اسپورژنز با میزان mm 44/14 بترتیب بیشترین و کمترین حساسیت را از خود نشان دادند. نتایج حاصل از روش دیسک نشان داد که بیشترین میانگین قطر هاله بازدارندگی نوربیکسین در همه غلظتهای مورد آزمون بر روی باکتری لیستریا مونوسایتوژنز با میانگین قطر mm 09/19 بود و بعد از آن مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس در غلظـت 4 درصـد با قطر mm 21/18بود. همچنین مشاهده گردید که در روش دیسک دیفیوژن، نوربیکسین توانست در غلظتهای 4 و 8 درصد از رشد باکتری اشریشیا کلی (mm 09/9) نیز جلوگیری نماید. بر اساس نتایج حاصله مشخص شد که نوربیکسین هم بر باکتریهای گرم مثبت و هم گرم منفی اثر بازداندگی دارد و این اثر بر باکتریهای گرم مثبت بیستر از انواع گرم منفی بود. بنابراین با توجه به مضرات نگهدارندههای سنتزی و با توجه به خواص منحصر بفرد رنگدانه نوربیکسین تجاری نظیر طبیعی و ایمن بودن، دارا بودن خواص ضد میکروبی و درمانی و همچنین مقاومت حرارتی خوبی که به دلیل ساختمان آپوکاروتنوئیدی طی فرآوری از خود نشان میدهد، میتوان از این رنگدانه بعنوان یک نگهدارنده طبیعی ضد باکتریایی و دارای خواص سلامت بخشی در مواد غذایی مختلف استفاده نمود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1400/3/31 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/10/19