Chehragh A S, Raftani Amiri Z, Esmaeizadeh Kenari R. The effect of ultrasound-assisted extraction of oil from safflower oilseed and physicochemical properties of oil and meal produced. FSCT 2021; 18 (119) :331-348
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-53413-fa.html
شاهی چهرق علی اکبر، رفتنی امیری زینب، اسماعیل زاده کناری رضا. بررسی اثر استخراج روغن از دانه گلرنگ به کمک اولتراسوند و خواص فیزیکوشیمیایی روغن و کنجاله تولیدی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (119) :331-348
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-53413-fa.html
1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، zramiri@gmail.com
چکیده: (2180 مشاهده)
در بین روشهای نوظهور جهت افزایش کارایی استخراج روغن از دانههای روغنی، استفاده از اولتراسوند توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. در این پژوهش از اولتراسوند حمام با فرکانس 37 کیلوهرتز استفاده شد و متغیرهای مورد استفاده شامل زمانهای 30، 60 و 90 دقیقه و دماهای 35، 45 و 55 درجهی سانتیگراد بودند. برخی آنالیزهای فیزیکوشیمیایی بر روی روغن و کنجاله حاصل از روغنکشی انجام شد و با نتایج مربوط به روش سنتی (سوکسله) مقایسه شد. حداکثر راندمان استخراج روغن بهکمک اولتراسوند، 4/17 درصد بهدست آمد. امواج اولتراسوند تاثیر زیادی بر ترکیب اسیدهای چرب، عدد یدی، ضریب شکست و عدد صابونی نداشت، اما میزان اسیدهای چرب آزاد، فسفاتید و پراکسید روغن با افزایش زمان و دمای تیمار افزایش یافت. نتایج بررسی کنجاله نشان داد که خاکستر، فیبر خام و پروتئین کنجاله تحت تاثیر امواج اولتراسوند قرار نگرفت. فعالیت بازدارندگی تریپسین نیز اندازهگیری شد و مشخص شد که دانههای گلرنگ مورد مطالعه در این تحقیق فاقد بازدارندگی تریپسین بودند. اثر این امواج بر میزان فعالیت آنزیم اورهآز معنیدار بود و سبب کاهش فعالیت این آنزیم شد که فاکتوری نامطلوب و ضد تغذیهای است. نتایج نشان داد که استخراج بهکمک اولتراسوند اثر نامطلوبی بر حلالیت پروتین نداشت و در شرایط بهینه، موجب افزایش حلالیت پروتئین شد. استفاده از پیشتیمار اولتراسوند در شرایط بهینه، سبب افزایش راندمان و کاهش زمان استخراج روغن، در مقایسه با روش سنتی (سوکسله) شد، بدون آنکه اثر نامطلوبی بر خواص فیزیکوشیمیایی کنجاله و روغن استحصالی داشته باشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی روغن و فرآورده ها دریافت: 1400/3/29 | پذیرش: 1400/5/16 | انتشار: 1400/10/19