منافی دیزج یکان مهناز، حسین حداد خداپرست محمد، ازاد مرد دمیرچی صدیف، ولیزاده هادی، طباطبایی یزدی فریده. تولید و بررسی برخی ویژگیهای نانولیپوزومهای حاوی عصاره برگ زیتون. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (72) :155-163
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-5289-fa.html
1- دانشجوی دکترای علوم و صنایع غذایی واحد بین الملل دانشگاه فردوسی مشهد و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده: (3771 مشاهده)
چکیده
عصاره برگ زیتون یک منبع غنی از ترکیبات فنولی به شمار میرود که دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی است. با این حال ترکیباتفنلی مانند بسیاری از ترکیبات زیست فعال به تدریج غیر فعال می گردند و معمولا پس طعم تلخی را در مواد غذایی ایجاد میکنند. ریزپوشانی یکی راهکارهای موثر برای افزایش پایداری و کاهش پس طعم تلخ ترکیبات زیست فعال محسوب می شود. هدف از این پژوهش کپسوله کردن ترکیبات فنلی عصاره برگ زیتون به شکل نانولیپوزوم بود. نانولیپوزومها با استفاده از فسفاتیدیل کولین، کلسترول و عصاره برگ زیتون و با بکارگیری روش تزریق اتانول تهیه و از لحاظ اندازه ذرات، پتانسیل زتا و کارایی انکپسولاسیون مورد بررسی قرار گرفتند. متوسط قطر حجمی ذرات لیپوزوم در محدوده nm100-50 بود. تمامی فرمولاسیونهای لیپوزومی دارای بار منفی بودند و الحاق ترکیبات پلی فنولی تا نسبت 1:5 فسفولیپید/پلیفنول موجب افزایش بار منفی وزیکولها گردید اما افزایش بیشتر در غلظت عصاره موجب کاهش بار منفی ذرات گردید.کارایی انکپسولاسیون نانولیپوزومهای حاوی عصاره در محدوده 78-74% بود، اگرچه در نانولیپوزومهای حاوی عصاره با نسبت فسفاتیدیل کولین /عصاره (1:1) میزان آن کاهش یافت و به 57% رسید. بررسی طیف فروسرخ نمونهها حاکی از عدم تشکیل برهمکنشهای شیمیایی واتصال پلیفنولهای برگ زیتون به ساختار نانولیپوزوم از طریق برهمکنشهای فیزیکی بود. در نهایت نتیجه گیری گردید که میتوان ترکیبات فنولی عصاره برگ زیتون را با اندازه و کارایی مناسب به شکل نانولیپوزوم جهت کاربرد در مواد غذایی ریزپوشانی کرد.
دریافت: 1396/5/2 | پذیرش: 1396/5/2 | انتشار: 1396/11/1