Alavi M, Mehdi T, Ahmadi Gavlighi H. Antioxidant activity, α-amylase and α-glucosidase inhibition properties of sulfated-polysaccharides purified from freshwater plant Myriophyllum spicatum L.. FSCT 2021; 18 (116) :81-90
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51170-fa.html
علوی سیده مریم، طبرسا مهدی، احمدی گاولیقی حسن. ویژگی های ضد اکسایشی و ممانعت کنندگی آنزیم آلفا-آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز پلی ساکاریدهای سولفاته خالص سازی شده از گیاه آب شیرین Myriophyllum spicatum L.. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (116) :81-90
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51170-fa.html
1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
2- دانشیار، گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران. ، m.tabarsa@modares.ac.ir
3- دانشیار، گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
چکیده: (1648 مشاهده)
پلی ساکاریدهای سولفاته موجود در دیواره سلولی جلبکها و گیاهان آبزی به دلیل ساختار ویژه شیمیایی و مولکولی از فعالیت های زیستی متنوعی برخوردار هستند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی پتانسیل پلی ساکاریدهای سولفاته گیاه آبزیMyriophyllum spicatum L. در جلوگیری از واکنشهای اکسایشی و فعالیت آنزیمهای گوارشی آلفا-آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز هست. پس از حذف رنگدانهها و ترکیبات با وزن مولکولی پایین، پلیساکاریدها توسط آب مقطر در دمای 60 درجه سانتیگراد به مدت دو ساعت استخراج شدند. تخلیص پلیساکاریدها بر روی ستون حاوی ژل DEAE Sepharose FF منجر به تولید دو فراکسیون F1 و F2 با بارالکتریکی متفاوت شد. پلی ساکاریدهای بهدستآمده به میزان قابلتوجهی قادر به مهار رادیکالهای آزاد DPPH (62/20-81/64 درصد) و احیاء یون Fe3+ (جذب 24/0-50/0) با بیشترین فعالیت در فراکسیون F1 بودند. بازدارندگی پلی ساکاریدهای بر فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز متفاوت (50/22-20/63 درصد) بود و کمترین IC50 برابر با 31/1 میلیگرم بر میلیلیتر در فراکسیون F2 مشاهده شد. فعالیت آنزیم آلفا-گلوکوزیداز مخمری نیز توسط پلی ساکاریدها در سطوح مختلفی نسبت به کنترل کاهش یافت (30/1-5/89 درصد) و کمترین IC50 برابر با 0/10 میلیگرم بر میلیلیتر در پلی سا کارید خام مشاهده شد. بهطورکلی، نتایج نشان داد که بسته به ساختار شیمیایی و مولکولی پلی ساکاریدهای سولفاته M. spicatum L. دارای پتانسیل ضد اکسایشی و بازدارندگی آنزیمهای آلفا-آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز بوده و میتوانند بهعنوان ترکیبات ضد اکسایشی و ضد دیابتی موردتوجه قرار گیرند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1400/1/6 | پذیرش: 1400/2/25 | انتشار: 1400/7/10