1- دانشجوی دکتری، گروه فرآوری موادغذایی، موسسه علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
2- دانشیار گروه فرآوری مواد غذایی، موسسه علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران ، a.rafe@rifst.ac.ir
3- استادیار، گروه ماشین آلات مواد غذایی، موسسه علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
چکیده: (2854 مشاهده)
پکتین هتروپلی ساکارید و جزء ساختاری مهم دیواره سلولی گیاهان است که به طور گستردهای به عنوان عامل ژل دهنده و پایدار کننده در صنایع غذایی استفاده میشود. این پژوهش با هدف بهینهیابی و ارزیابی کمی و کیفی استخراج پکتین از تفاله سیب درختی به روش هیدرولیز اسیدی در دمای بالا به عنوان روش سنتی از عمدهترین ضایعات صنایع تبدیلی کشور انجام گرفت. راندمان استخراج در دامنه pH 5/1 تا 2، زمان 60 تا 90 دقیقه و دمای 75 تا 90 درجه سانتیگراد با استفاده از روش سطح-پاسخ (RSM)و طرح مربع مرکزی بهینهیابی شد. همچنین درجه استریفیکاسیون، مقدار اسید گالاکتورونیک، وزن معادل، محتوای متوکسیل، فعالیت و پایداری امولسیفایری و ظرفیت نگهداری آب و روغن پکتین تفاله سیب در شرایط بهینه تعیین گردید. نتایج نشان داد که در روش سنتی استخراج درpH 5/1، دمای 90 درجه سانتیگراد و زمان 90 دقیقه حداکثر بازده استخراج (83/8 %) مشاهده گردید. تحت شرایط بهینه استخراج (۹۰ دقیقه، دمای ۹۰ درجه سانتیگراد و pH 5/1)، پکتین با درجه استریفیکاسیون 54% و اسید گالاکتورونیک 68 mg/g حاصل گردید. وزن معادل، محتوای متوکسیل، فعالیت امولسیفایری و ظرفیت نگهداری آب پکتین تفاله سیب استحصالی نیز به ترتیب 916، 9/8%، 8/55%، 4 بدست آمد. نتایج نشان داد با تغییر شرایط استخراج میتوان به پکتین با ویژگیهای متفاوت فیزیکوشیمیایی دست یافت. همچنین، پکتین حاصل به روش سنتی از فعالیت امولسیفایری و پایدارکنندگی بسیار خوبی برخوردار است که میتواند در فرمولاسیون انواع محصولات امولسیونی مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
هیدروکلوئیدها،امولسیون دریافت: 1399/11/4 | پذیرش: 1400/3/17 | انتشار: 1400/8/10