Sabet Ghadam M, latifi Z, Moallemi P, mohammadi kartalaei N, Razghandi E. Optimization of mountain watermelon fruit extract extraction process by response surface method and evaluation of its antioxidant effect on the stability of soybean oil during shelf life. FSCT 2021; 18 (120) :51-64
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-49425-fa.html
ثابت قدم مریم، لطیفی زهرا، معلمی پریسا، محمدی کرتلایی نفیسه، رازقندی الهه. بهینهسازی فرایند استخراج عصاره میوه هندوانه کوهی به روش سطح پاسخ و بررسی اثر آنتیاکسیدانی آن بر پایداری روغن سویا طی مدتزمان ماندگاری. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (120) :51-64
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-49425-fa.html
1- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار ، m.sabetghadam.m.s@gmail.com
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، خراسان رضوی، ایران
3- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری
4- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (1824 مشاهده)
اکسایش چربی و روغن موجب تولید مواد مضر میگردد که سلامت مصرفکننده را به خطر میاندازد. در پژوهش حاضر، فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره میوه هندوانه کوهی مورد بررسی قرار گرفت. عصارهگیری با روش استخراج اولتراسوند با کمک حلال (اتانول) انجام شد. در این پژوهش فرایند استخراج توسط فناوری اولتراسوند با ۳ سطح ۲۰ آزمون بود، توسط روش سطح پاسخ صورت گرفت. نتایج حاصل از آنالیز آماری در شرایط بهینه، میزان زمان ۶۲/ 18 دقیقه، شدت صوت khz ۵۶/۸۴ و دما ۵۲/۴۹ درجه سانتیگراد و میزان بازده استخراج ۸۴۵۶/۳۴ درصد گزارش شد. در این شرایط بهینه میزان ترکیبات فنولی و قدرت مهار رادیکالهای آزاد عصارهها در غلظتهای (ppm 100، 2۰۰، ۴۰۰، ۸۰۰) با آزمون فولین و DPPH مورد سنجش قرار گرفت و سپس عصاره در غلظتهای (ppm 100، 2۰۰، ۴۰۰، ۸۰۰) به نمونه روغن سویا بدون آنتیاکسیدان اضافه شده و پارامترهای اندیس پراکسید، شاخص تیوباربیوتیک اسید (TBA) با نمونه روغن سویا حاوی ppm ۲۰۰ آنتیاکسیدان سنتزی (BHT) و نمونه شاهد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره میوه هندوانه کوهی در روغن سویا ppm 800 تا 100 میزان اندیس پراکسید، شاخص تیوباربیوتیک اسید (TBA) کاهش پیدا میکند و غلظت ppm ۸۰۰ عصاره به دلیل داشتن مقادیر بالاتر ترکیبات آنتیاکسیدانی ازنظر فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد مؤثرتر عمل نموده است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی روغن و فرآورده ها دریافت: 1399/11/3 | پذیرش: 1400/7/22 | انتشار: 1400/9/10