Rahmati-Joneidabad M, Alizadeh behbahani B. Evaluation of chemical activity and antifungal effect of Vitex agnus-castus essential oil on Penicillium digitatum and Penicillium italicum causing orange rot. FSCT 2021; 18 (114) :82-73
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-49233-fa.html
رحمتی جنیدآباد مصطفی، علیزاده بهبهانی بهروز. ارزیابی فعالیت شیمیایی و اثر ضدقارچی اسانس پنج انگشت (Vitex agnus-castus) بر پنیسیلیوم دیجیتاتوم و پنیسیلیوم ایتالیکوم عامل کپکزدگی میوه پرتقال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (114) :82-73
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-49233-fa.html
1- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، mr.joneid@gmail.com
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (1767 مشاهده)
اسانسهای گیاهی بطور گستردهای بعنوان نگهدارنده طبیعی جهت کاهش سمیت قارچکشهای شیمیایی و آلودگی زیستمحیطی بکار میروند. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضدقارچی اسانس گیاه پنج انگشت بر کپکهای پنیسیلیوم دیجیتاتوم و پنیسیلیوم ایتالیکوم عامل کپکزدگی میوه پرتقال انجام گرفت. اسانس گیاه پنج انگشت با کمک روش تقطیر با آب استخراج گردید و راندمان استخراج اسانس 95/0 درصد وزنی/وزنی بود. محتوای فنول و فلاوونوئید کل اسانس نیز بررسی شد و نتایج نشان داد که اسانس غنی از ترکیبات فنولی (mg GAE/g 74/91) و فلاوونوئیدی (mg QE/g 32/52) میباشد. بررسی فعالیت ضد اکسایشی اسانس پنج انگشت نشان داد که این ترکیب زیست فعال بطور مؤثری قادر به مهار رادیکالهای آزاد DPPH (μg/mL 62/48 IC50 =) و ABTS (μg/mL 50/40 IC50 =) میباشد. فعالیت ضدقارچی اسانس گیاه پنج انگشت در برابر کپکهای پنیسیلیوم دیجیتاتوم و پنیسیلیوم ایتالیکوم مطابق روشهای دیسک دیفیوژن آگار، انتشار چاهک در آگار و حداقل غلظت مهارکنندگی/کشندگی بررسی شد و پنیسیلیوم دیجیتاتوم نسبت به اسانس حساستر بود و غلظت پایینتری از این ترکیب زیست فعال قادر به جلوگیری از رشد و یا از بین بردن این کپک بود. بطور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس گیاه پنج انگشت غنی از ترکیبات زیست فعال با قابلیت ضد اکسایشی و ضدقارچ قابلتوجهی میباشد و میتوان این ترکیب را بعنوان نگهدارنده طبیعی جهت افزایش عمر انبارمانی محصولات غذایی بکار برد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1399/10/27 | پذیرش: 1399/12/17 | انتشار: 1400/5/10