1- شرکت پاکروپارت-تهران-ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران ، hamid.ezzatpanah@globalharmonization.net
چکیده: (2287 مشاهده)
چکیده
ضدعفونی نوک پستان دام از عملیات معمول و تعیین کنندهی کنترل بیماری ورم پستان و حفظ کیفیت شیرخام محسوب می شود که به دو روش پیش و پس از دوشش انجام می گردد. برای پیشگیری از شیوع بیماری ورم پستان محیطی و مسری و همچنین کاهش بار میکروبی شیرخام از روش فروبردن یا افشاندن ماده ضدعفونی کننده استفاده میشود. پژوهشگران بر این باورند که ضدعفونی پیش از دوشش، روشی کارآمد برای مقابله با ورم پستان محیطی و ضدعفونی پس از آن راه مناسبی برای مبارزه با ورم پستان مسری تحت بالینی است. ضدعفونی به روش فروبردن قبل از دوشش به طور موثری شمار باکتریهای شیر خام را کاهش میدهد. اگرچه ضدعفونی نوک پستان پس از دوشش به طور قابل توجهی آلودگیهای میکروبی منتقل شده از لاینر و شستوشو را کاهش میدهد، موجب کاهش آلودگی انتقال یافته از دست دوشندگان، آب آبکشی و دستمال حولهای کاغذی نمیشود. این ترکیبات در کشورهای عمده تولید کنندهی شیر متفاوت است؛ مثلا در نیوزیلند حدود 70% این ترکیبات را یدوفور، 15% کلروهگزیدین و 15% دودسیل بنزن سولفونات تشکیل میدهد. در این کشور از یدوفور تا غلظت 3/0% جهت ضدعفونی قبل و پس از دوشش استفاده می شود، اما حدود مجاز آن در انگلستان 25/0-1/0% است. براساس مقررات آمریکا، اسپانیا و کانادا از کلروهگزیدین میتوان در محدودهی 5/0-11/0% استفاده کرد و مقدار مصرف دودسیل بنزن سولفونات در دانمارک و آمریکا حداکثر 2% است. اگر چه مصرف هیپوکلریت به عنوان ضدعفونی کننده پیش و پس از دوشش در غلظت 4-1/0% مطالعه شده، اما در انگلستان حداکثر مجاز آن 2/0 و در آمریکا و کانادا 3/0% است. معمولا کلروهگزیدین، دودسیل بنزن سولفات و ترکیبات آمونیوم چهارتایی پس از دوشش به کار میروند. استفاده از باکتریوسینها در فرانسه رایج است و اخیرا آب الکترولیز شدهی اندکی اسیدی نیز به عنوان ضدعفونی کنندهی نوظهور عرضه شده است.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1399/8/28 | پذیرش: 1399/12/23 | انتشار: 1400/6/15