ahmadi S F, Hojjatoleslamy M, kiani H, Molavi H, ahmadi S K. Detection of aflatoxin M1 in milk using electrochemical aptasensor based on screen printed electrode and cyclic voltammetry method. FSCT 2021; 18 (114) :15-23
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-46628-fa.html
احمدی سیده فاطمه، حجت الاسلامی محمد، کیانی حسین، مولوی هومان، احمدی سیده خدیجه. شناسایی آفلاتوکسین M1 در شیر به کمک آپتاسنسور الکتروشیمیایی مبتنی بر الکترود صفحه-چاپی و روش ولتامتری چرخهای. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (114) :15-23
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-46628-fa.html
1- دانشجوی دکترای علوم و صنایع غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
2- دانشیار،گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران. ، mohojjat@gmail.com
3- استادیار،آزمایشگاه زیست فراوری و زیست سنجش، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
4- استادیار،گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
5- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده: (1812 مشاهده)
شیر از فرایند تولید تا مصرف در معرض آلودگیهای مختلف میکروبی و شیمیایی قرار دارد. یکی از مهمترین سموم آلودهکننده شیر آفلاتوکسین M1 است که به دلیل سرطانزا بودن و اثرات مخربی که برای مصرفکننده به همراه دارد، همواره موردتوجه بوده است. بنابراین شناسایی سریع، حساس و مقرون به صرفه آفلاتوکسین M1 در شیر امری ضروری است. در پژوهش حاضر، یک آپتاسنسور الکتروشیمیایی مبتنی بر الکترود صفحه-چاپی اصلاحشده با نانو ذرات مغناطیسی و نانو ذرات طلا جهت شناسایی آفلاتوکسین M1 در شیر گاو پیشنهاد گردید. الکترود صفحه-چاپی با اعمال پتانسیل در محدوده 5/1- تا 1+ ولت در مقابل الکترود مرجع با سرعت روبش 200 میلی ولت بر ثانیه در 5 سیکل پیوسته در محلول از اسیدسولفوریک 5/0 مولار و پتاسیم کلرید 1/0 مولار بود فعال شد. به کمک تکنیک ولتامتری چرخهای تغییرات سطح الکترود در مراحل مختلف آمادهسازی ارزیابی شد. تحت شرایط بهینه، با استفاده از ولتامتری چرخهای مشخص شد که آپتاسنسور محدوده غلظتی 700-100 نانوگرم بر لیتر و حد تشخیص 50 نانوگرم بر لیتر را ارائه میدهد. رابطه تغییرات پیک جریان با غلظت آنالیت خطی بود و از معادله رگرسیونی (R²=0.9897) ∆I=0.0209C+2.14 پیروی نمود. محاسبه انحراف استاندارد نسبی (%2/3=RSD) حاکی از تکرارپذیری قابلقبول آپتاسنسور الکتروشیمیایی بود. برای بررسی تکثیر پذیری انحراف استاندارد نسبی پیکهای جریان 4/7 درصد به دست آمد که نشان از تکثیر پذیری خوب آپتاسنسور الکتروشیمیایی داشت. نتایج نشان داد که پاسخ آپتاسنسور بعد از گذشت 8 روز تنها 7 درصد در مقایسه با روز اول، کاهش مییابد که نشان از پایداری مطلوب آپتاسنسور دارد. محدوده درصد ریکاوری برای نمونههای شیر گاو در غلظتهای 100 و 200 نانوگرم بر لیتر به ترتیب 5/86 و 93 درصد به دست آمد که نشان از درصد ریکاوری قابلقبول آپتاسنسور الکتروشیمیایی پیشنهادشده داشت.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1399/7/15 | پذیرش: 1399/8/20 | انتشار: 1400/5/10