rezaei M, Aran M, Amani A M, Miri M A, Ramezan D. Use of Electrospun Chitosan Nanofibers as Nanocarriers of Artemisia sieberi Extract: Evaluation of Properties and Antimicrobial effects. FSCT 2021; 18 (112) :323-334
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-46470-fa.html
رضایی میثم، آران مهدی، امانی علی محمد، میری محمد امین، رمضان داریوش. استفاده از نانو الیاف حاصل از الکتروریسی کیتوزان به عنوان نانوحامل عصاره درمنه دشتی: بررسی ویژگیها و خاصیت ضد میکروبی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (112) :323-334
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-46470-fa.html
1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
2- استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، ایران ، mehdiaran@uoz.ac.ir
3- استادیار گروه نانو فناوری پزشکی، دانشکده علوم و فناوریهای نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
4- گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
چکیده: (2284 مشاهده)
درمنه گیاهی با خاصیت دارویی فراوان میباشد که در درمان بیماریهای پوستی استفاده میشود و دارای خواص ضد میکروبی بالایی می باشد. این تحقیق با هدف ساخت نانو الیاف حاوی عصاره درمنه دشتی و بررسی خاصیت ضد میکروبی نانوالیاف برای کنترل باکتریهای سودموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس انجام شد. بدین منظور ابتدا عصاره گیاه درمنه دشتی و محلول الکتروریسی حاوی 2/0 گرم پلی اتیلن اکساید، 05/0 گرم کیتوزان و 5/1 میلی لیتر اسید استیک تهیه و سپس به وسیلهی الکتروریسی محلولها، نانوالیاف تولید و مورد بررسی قرار گرفت. بارگذاری عصاره درمنه با غلظت 100میلی گرم بر میلی لیتر تاثیر معنی داری بر قطر الیاف نشان داد و میانگین قطر الیاف دارای عصاره (4/218 نانومتر) نسبت به الیاف فاقد عصاره (8/204 نانومتر) بیشتر بود. تنش در نقطه پارگی الیاف حاوی عصاره (MPa 04/3) به نسبت الیاف فاقد عصاره (MPa 46/3) پایینتر و همچنین تغییر طول در نقطه پارگی بالاتر (6/7 درصد) بودند. نانوالیاف حاوی عصاره مقاومت حرارتی بیشتری داشتند که به دلیل حالت کریستالی عصاره آرتمیزیا در نانوالیاف می باشد. نانو الیاف تولیدی حاوی عصاره درمنه برای هر دو باکتری مورد استفاده دارای خاصیت مهارکنندگی بود. در نانو الیاف حاوی 100 میلی گرم در میلی لیتر عصاره به طور کامل رشد باکتری کنترل شد و همچنین نانوالیاف دارای عصاره با غلظت 20 و 50 میلیگرم بر میلی لیتر، بر باکتری گرم منفی سودوموناس آئروژینوزا نسبت به باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس ارئوس اثر مهار کنندگی بهتری داشت. افزودن عصاره درمنه دشتی باعث بهبود ویژگیها و خواص ضد میکروبی نانوالیاف کیتوزان شد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1399/7/9 | پذیرش: 1399/9/15 | انتشار: 1400/3/16