Karimi S, Bibak F, Layeghiniya N, Abbasi H. Determination of drying kinetics of Allium stipitatum under a proposed combined microwave-hot air method and investigation of effect of operating conditions on its color parameters. FSCT 2021; 18 (110) :99-115
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-44961-fa.html
کریمی صفورا، بی باک فاطمه، لایقی نیا نرگس، عباسی حبیب اله. تعیین سینتیک خشککردن موسیر تحت یک روش پیشنهادی ترکیبی ماکروویو–هوای داغ و بررسی اثر شرایط عملیاتی بر پارامترهای رنگی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (110) :99-115
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-44961-fa.html
1- گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول،
2- گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول
3- گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، ، habbasi@jsu.ac.ir
چکیده: (2452 مشاهده)
موسیر از جمله مهمترین گیاهان بومی ایران میباشد که به دلیل خواص درمانی بسیاری که دارد از دیرباز در سبد غذایی مردم جایگاه ویژهای دارد. تاثیر روش پیشنهادی ترکیبی مایکروویو– هوای گرم بر سینتیک و خواص ظاهری موسیر مورد بررسی قرار گرفت. در روش پیشنهادی، پس از ایجاد امواج مایکروویو (600، 750 و 900 وات) نمونهها تحت فرآیند خشککردن ترکیبی امواج مایکروویو و هوای گرم قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مدل لگاریتمی با داشتن مقادیر 996/0R2= و 002/0RMSE= بهترین مدل برای مدلکردن سینتیک خشککردن برشهای موسیر تحت روش پیشنهادی بود. به علاوه تحلیل منحنیهای خشک شدن نشان داد که افزایش توان مایکروویو موجب کاهش مدت زمان خشک شدن و افزایش سرعت فرآیند شد و در قسمت ترکیبی نیز تاثیر توان مایکروویو به دلیل انرژی بالاتر غالب بود. نقطهی بهینهی عملیاتی برای دستیابی به کمترین میزان رطوبت و حداقل زمان خشک کردن در شوک 900 وات و شرایط ترکیبی 450 وات و دمای80 درجه سانتیگراد رخ داد. افزایش توان مایکروویو سبب افزایش ضریب نفود موثر از 8-10×167/0 به 8-10×283/0 متر مربع بر ثانیه و کاهش متوسط انرژی فعال سازی از 429/17 به 074/2 کیلوژول بر مول شد. بهینهی شرایط عملیاتی از لحاظ کیفیت ظاهری (رنگسنجی) مربوط به خشککردن با توان مایکروویو 900 وات و شرایط ترکیبی 450 وات و 80 درجه سانتیگراد بود که این نقطه به عنوان نقطه بهینه معرفی شد. در مجموع روش ترکیبی پیشنهادی نسبت به روش مایکروویو تنها، روشی موثر برای حفظ ویژگیهای کیفی محصول بوده است و استفاده از آن در خشککردن موسیر توصیه میشود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشک کردن، سرخ کردن، انجماد، آبگیری اسمزی دریافت: 1399/5/15 | پذیرش: 1399/6/31 | انتشار: 1400/1/15