Noshad M, Alizadeh behbahani B. The antibacterial effect of Stachys byzantina extract on a number of pathogenic bacteria using agar dilution and Cylinder-plate methods. FSCT 2021; 17 (109) :33-42
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-43801-fa.html
نوشاد محمد، علیزاده بهبهانی بهروز. اثر ضدباکتریایی عصاره سنبله نقرهای بر تعدادی از باکتریهای بیماریزا با روشهای رقت آگار و سیلندر پلیت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (109) :33-42
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-43801-fa.html
1- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
چکیده: (3566 مشاهده)
گیاه سنبله نقرهای متعلق به خانواده نعنائیان است. با توجه به ترکیبات فعال بیولوژیکی و استفاده سنتی از گیاه سنبله نقرهای برای درمان زخمها و سرماخوردگی، به نظر می رسد که این گیاه اثرات ضدباکتریایی قابل ملاحظهای داشته باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره اتانولی گیاه سنبله نقرهای علیه باکتریهای انتروباکتر ائروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس بود. هاله بازدارندگی میکروبی عصاره سنبله نقرهای برای باکتریهای انتروباکتر ائروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در غلظتهای 25، 50 و 75 میلیگرم بر میلیلیتر به روشهای سیلندر پلیت و کربی-بوئر تعیین شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (رقت در آگار و رقیقسازی در مایع) و حداقل غلظت کشندگی برای میکروارگانیسمهای بیماریزا تعیین شد. دادههای به دست آمده با استفاده از آزمون یک طرفه و چند دامنهای دانکن تجزیه و تحلیل شدند. بیشترین و کمترین هاله بازدارندگی با قطر 90/17 و 10/13 میلیمتر در غلظت 75 میلیگرم بر میلیلیتر به ترتیب برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و انتروباکتر ائروژنز مشاهده شد (روش سیلندر پلیت). حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره گیاه سنبله نقرهای برای باکتریهای انتروباکتر ائروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب 100، 50، 25 و 5/12 میلیگرم بر میلیلیتر بود (روش رقت آگار). عصاره اتانولی گیاه سنبله نقرهای در شرایط برونتنی دارای اثر ضدباکتریایی قابل ملاحظهای بر انتروباکتر ائروژنز و اشرشیا کلی (باکتریهای گرم منفی) و باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس (باکتریهای گرم مثبت) نشان داد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی صنایع غذایی دریافت: 1399/3/30 | پذیرش: 1399/6/1 | انتشار: 1399/12/19