دوره 17، شماره 106 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 106 صفحات 83-75 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alizadeh behbahani B, Noshad M, Falah F. The combined effect of the combined Fennel and Clove essential oils on Staphylococcus epidermidis, Bacillus cereus, Salmonella typhi and Enterobacter aerogenes using Checkerboard assay (fractional inhibitory concentration index). FSCT 2020; 17 (106) :75-83
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-42941-fa.html
علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد، فلاح فرشته. تاثیر توام اسانس‌های رازیانه و میخک بر استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سرئوس، سالمونلا تیفی و انتروباکتر ائروژنز با استفاده از روش چکربورد (شاخص غلظت بازدارنده افتراقی). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (106) :75-83

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-42941-fa.html


1- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3- دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده:   (2008 مشاهده)
میخک و رازیانه به صورت گسترده در طب سنتی جهت درمان بیماری­ها مورد استفاده قرار می­گیرند. با توجه به وجود ترکیبات بیولوژیکی فعال موجود در این گیاهان، به نظر می­رسد این گیاهان دارای اثر ضدباکتریایی قابل ملاحظه­ای باشند. در این پژوهش آزمایشگاهی برای بررسی و مقایسه اثر ضدباکتریایی اسانس­های میخک و رازیانه، از روش کربی-بوئر، رقیق­سازی در محیط مایع و حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. برهمکنش با استفاده از غلظت بازدارنده افتراقی و براساس پروتکل کمیته اروپا برای حساسیت اسانس­ها انجام شد. به منظور بررسی برهمکنش اسانس­های میخک و رازیانه تعیین غلظت بازدارنده افتراقی با روش چکربورد استفاده شد. روش چکربورد با استفاده از میکروپلیت 96 خانه­ای انجام گردید. نتایج نشان داد که باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس حساس­ترین سویه نسبت به اسانس­های میخک و رازیانه بود. در حالت ترکیبی (برهمکنش) اسانس­های رازیانه و میخک با آنتی­بیوتیک کلرامفنیکل برای تمامی باکتری­های حالت سینرژیستی مشاهده شد (به جز اثر اسانس رازیانه بر باکتری باسیلوس سرئوس). محاسبه غلظت بازدارنده افتراقی حاکی از عدم وجود برهمکنش میان اسانس­های میخک و رازیانه علیه باکتری­های سالمونلا تیفی، انتروباکتر ائروژنز و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بود. براساس داده­های چکر بورد تنها برای یک باکتری (باسیلوس سرئوس) حالت هم­افزایی مشاهده شد. باسیلوس سرئوس یکی از مهم­ترین باکتری­های عامل مسمومیت غذایی است، به نظر می­رسد که بتوان  از ترکیب اسانس­های رازیانه و میخک به عنوان نگهدارنده طبیعی در صنایع غذایی بهره گرفت.
متن کامل [PDF 415 kb]   (905 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مهندسی صنایع غذایی
دریافت: 1399/2/27 | پذیرش: 1399/4/28 | انتشار: 1399/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.