Salahi M, Razavi S M A, Sadegh Amiri M S. Optimization of hydrocolloid extraction from serish root (eremurus luteus) using response surface method and examining physicochemical characterization of the optimized sample. FSCT 2021; 18 (112) :153-168
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-42047-fa.html
صلاحی مهدی، رضوی سید محمد علی، صادق امیری محمد صادق. بهینه یابی شرایط استخراج صمغ ریشه سریش به روش سطح پاسخ و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی نمونه بهینه. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (112) :153-168
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-42047-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
2- استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران ، s.razavi@um.ac.ir
3- استادیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده: (2304 مشاهده)
صمغهای استخراجشده از منابع مختلف دارای خصوصیات عملکردی و رئولوژیکی متفاوتی نسبت به یکدیگر بوده که شرایط استخراج تأثیر بسزایی بر این خواص دارد. از این رو مطالعه روش استخراج منابع جدید صمغها و بهینه یابی آن، با توجه به رفتارهای متفاوت صمغها نسبت به یکدیگر، بیشازپیش اهمیت پیدا کرده است. در این پژوهش، بهینه یابی شرایط استخراج گلوکومانان ریشه سریش بهعنوان یک منبع جدید هیدروکلوئیدی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور، اثر دما (80-30 درجه سانتیگراد)، نسبت آب به ماده جامد (100-50) و زمان (4-1 ساعت) بر راندمان استخراج، ویسکوزیته ظاهری و حلالیت با روش سطح پاسخ مدلسازی و بهینه یابی شد. نتایج نشان داد مدل درجه دو بهترین مدل برای توصیف دادهها میباشد. دمای 79 درجه سانتیگراد، نسبت آب به ماده جامد 3/98 به 1 و زمان 3 ساعت و 12 دقیقه بهینه شرایط استخراج به دست آمد. تحت این شرایط، مقدار ویسکوزیته ظاهری 250 میلی پاسکال ثانیه، حلالیت 99/53 درصد و راندمان استخراج 43/72 درصد محاسبه شد. نتایج آنالیز ترکیبات شیمیایی نشان داد که نمونه بهینه بر مبنای وزن خشک دارای کربوهیدرات 52/86 درصد، 22/6 درصد پروتئین، 13/6 درصد رطوبت و 17/4 درصد املاح بودند. نتایج آنالیز منوساکاریدها نیز نشان داد صمغ ریشه سریش با نسبت گلوکز به مانوز 1/1 به 1 از خانواده گلوکومانان ها است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی صنایع غذایی دریافت: 1399/1/25 | پذیرش: 1399/8/25 | انتشار: 1400/3/16