یوسفی ماکویی هادی، جلیل زاده عباس، آزادمرد دمیرچی صدیف. تأثیر پیش تیمار امواج فراصوت و نوع حلال بر ظرفیت ضد اکسایشی و ترکیبات فنلی قهوه. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (75) :100-93
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-4148-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد ماکو، دانشگاه آزاد اسلامی، ماکو، ایران
2- مربی، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد ماکو، دانشگاه آزاد اسلامی، ماکو، ایران
3- استاد، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد ماکو، دانشگاه آزاد اسلامی، ماکو، ایران
چکیده: (3628 مشاهده)
چکیده
قهوه یک منبع غنی از متیل گزانتینها نظیر کافئین، هیدروکسی سینامیک اسیدها مخصوصاً اسیدهای کلروژنیک میباشد و به خاطر اثرات سلامتی بخش موردتوجه میباشد. امواج فراصوت دارای تأثیر مثبتی بر استخراج از بافتهای گیاهی میباشد. در این پژوهش تأثیر پیش تیمار فراصوت و سپس برشته کردن بر استخراج ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و درصد مهار رادیکالهای آزاد و همچنین تأثیر ترکیب حلال بر میزان استخراج ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی قهوه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که اعمال پیش تیمار فراصوت میتواند میزان استخراج ترکیبات فنلی را به میزان 99/11% در فرکانس 20، 52/13% در فرکانس 40 و 89/22% در فرکانس 60 کیلوهرتز افزایش دهد. همچنین نتایج نشان داد که پیش تیمار فراصوت میتواند میزان استخراج ترکیبات فلاونوئیدی را برای فرکانسهای 20، 40 و 60 کیلوهرتز به ترتیب 65/13، 47/18 و 04/30 درصد نسبت به نمونه شاهد افزایش دهد. بالاترین میزان استخراج ترکیبات فنلی مربوط به فرکانس 60 کیلوهرتز و حلال ایزوپروپانول 60% بود که معادل 51/31 میلیگرم بر گرم اسید گالیک بود. اعمال پیش تیمار فراصوت تأثیر معنیداری بر درصد مهار رادیکالهای آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل داشت (0.05P<). بیشترین میزان مهارکنندگی رادیکال آزاد مربوط به نمونه پیش تیمار فراصوت با فرکانس 60 کیلوهرتز با غلظت 200 میلیگرم بر کیلوگرم بود که با غلظت 25 میلیگرم بر کیلوگرم ضد اکسنده مصنوعی بوتیل هیدروکسی تولوئن برابری داشت (%87). در بین ترکیب حلالهای مورداستفاده، ترکیب ایزوپروپانول با آب به نسبت 60 به 40 بالاترین تأثیر را بر میزان استخراج ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی داشت. این ترکیب حلال توانست میزان استخراج ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی را به ترتیب به میزان 51/37 و 14/28 درصد نسبت به نمونه شاهد افزایش دهد. با توجه به تأثیر ترکیبی امواج فراصوت و حلال ایزوپروپانول، استفاده از این حلال ایزوپروپانول 60 درصد و فرکانس 60 کیلوهرتز میتواند بهعنوان یک روش برای استخراج ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی مورداستفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1395/5/13 | پذیرش: 1395/11/23 | انتشار: 1397/2/1