hojjati M, omidi-mirzaei M, kiarsi Z. Evaluation of chemical constituents and antioxidant and antimicrobial properties of the essential oils of two citrus species. FSCT 2020; 17 (100) :127-138
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-41440-fa.html
1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ، hojjatim@yahoo.com
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده: (2804 مشاهده)
هدف از این پژوهش، استخراج و شناسایی ترکیبات فرار اسانس پوست دو گونه از مرکبات بهنامهای کلمنتین و ماندارین و بررسی پتانسیل آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی آنها بود. ترکیبات اسانسها که به روش تقطیر با بخارآب تهیه شده بودند توسط گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی شناسایی شدند. توانایی آنتیاکسیدانی اسانسها با روش رادیکالهایABTS و DPPH اندازهگیری گردید. فعالیت ضدمیکروبی اسانسها با روش انتشار در دیسک علیه سه باکتری گرم مثبت ( استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سوئوس و باسیلوس سابتیلیس)، دو باکتری گرم منفی (اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی) و یک مخمر (کاندیدا آلبیکنس) و یک قارچ (آسپرژیلوس نایجر) در مقایسه با آنتیبیوتیکهای مصنوعی بررسی شد. نتایج GC/MS نشان داد که هر دو اسانس سرشار از مونوترپنهای هیدروژنه بوده و لیمونن ترکیب عمده در هر دو اسانس بود. بیشترین درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPHو ABTS برای اسانس کلمنتین، به ترتیب برابر 38/34 و 44/48 درصد و برای اسانس ماندارین به ترتیب 53/67 و44/96 درصد در غلظت ppm 900 مشاهده شد. نتایج نشان داد که هر دو اسانس مانع از رشد میکروارگانیسمهای مورد مطالعه شدند و با افزایش غلظت اسانس، هاله عدم رشد افزایش یافت. بیشترین قطر هاله عدم رشد در هر دو اسانس در کاندیدا آلبیکنس مشاهده گردید. همچنین کمترین قطر هاله عدم رشد برای اسانسهای کلمنتین و ماندارین به ترتیب در اشرشیا کلی و آسپرژیلوس نایجر مشاهده گردید. به طور کلی اثر ضد قارچی هر دو اسانس بیشتر از اثر ضدباکتریایی آن¬ها بود. در نتیجه، اسانس پوست مرکبات میتواند به عنوان یک ماده آنتی اکسیدان و ضد میکروب طبیعی جهت استفاده در مواد غذایی پیشنهاد گردد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آنالیز دستگاهی(HPLC,GC,...) دریافت: 1398/12/25 | پذیرش: 1399/1/16 | انتشار: 1399/3/10