دوره 18، شماره 121 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 121 صفحات 55-39 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ebadi M, latifi Z, Moulaei S. Optimization of Ethanol Extraction of Rapeseed (Brasica napus L.) by Response Surface Methodology and Comparison of Antioxidant Effect of Extract on Oxidative Stability of Soybean Oil. FSCT 2022; 18 (121) :39-55
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-41013-fa.html
عبادی مهدی، لطیفی زهرا، مولائی سینا. بهینه سازی استخراج عصاره اتانولی گیاه کلزا (Brasica napus L.) به روش سطح پاسخ و مقایسه اثر انتیاکسیدانی عصاره بر پایداری اکسایشی روغن سویا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران 1400; 18 (121) :55-39

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-41013-fa.html


1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران ، yasamin.latifi131@yahoo.com
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، سیستان و بلوچستان، ایران
چکیده:   (669 مشاهده)
امروزه از آنتی اکسیدان­های طبیعی به منظور جایگزینی با آنتی اکسیدان­های سنتزی برای به تأخیر انداختن و یا ممانعت از اکسیداسیون روغن­های خوراکی استفاده می­شود. در این تحقیق، از گیاه کلزا (Brasica napus L.) به عنوان یک ترکیب طبیعی برای بهبود پایداری اکسیداتیو و افزایش زمان ماندگاری روغن سویا استفاده شده است. در این مطالعه، عصاره تحت تأثیر سه متغیر و در سه سطح، غلظت (800 ، 500 و 200 پی. پی. ام)، زمان (30-10 دقیقه) و دما (55-35 درجه سانتی­گراد) استخراج گردید. پس از بهینه­سازی استخراج، عصاره­ای با بالاترین فعالیت آنتی­اکسیدانی و میزان کل ترکیبات فنولی به روغن سویا با سه غلظت (800 ، 500 و 200 پی. پی. ام) اضافه گردید و سپس نمونه­های روغن در سه سطح زمانی (72، 48 و 24 ساعت) و دمائی (65، 55 و 45 درجه سانتی­گراد) نگهداری شدند. انجام آزمایش­های مختلف روی عصاره­های حاصل، بهترین شرایط استخراج برای عصاره­ها با استفاده از روش سطح پاسخ تعیین و عصاره­گیری در شرایط بهینه انجام شد. نتایج فرآیند بهینه­سازی استخراج عصاره نشان داد که در عصاره هیدرواتانولی، غلظت بهینه برابر با 200 پی.پی.ام، زمان بهینه برابر با 30 دقیقه و مقدار بهینه دما 028/47 درجه سانتیگراد تخمین زده شد که در بررسی مقدار بهینه فعالیت مهار کنندگی رادیکال­های آزاد DPPH و میزان کل ترکیبات فنولیک در استخراج هیدرواتانولی به ترتیب، 885/43 درصد و mg GA/g 852/39 بود. زمان حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد؛ زمان 72 ساعت،  غلظت 200 پی.پی.ام، دما  45درجه سانتی­گراد تعیین گردید. نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد اندیس پراکسید و تیوباربیوتیک اسید در استخراج هیدرواتانولی به ترتیب، meq O2/kg 388/2 و mg mal/kg  329/0 گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که می­توان از آنتی­اکسیدان­های طبیعی به عنوان جایگزین آنتی­اکسیدان­های سنتزی در فرمولاسیون روغن­های خوراکی استفاده نمود. 
متن کامل [PDF 2144 kb]   (147 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی
دریافت: 1398/12/7 | پذیرش: 1400/3/5 | انتشار: 1400/12/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.