Ebadi M, latifi Z, Moulaei S. Optimization of Ethanol Extraction of Rapeseed (Brasica napus L.) by Response Surface Methodology and Comparison of Antioxidant Effect of Extract on Oxidative Stability of Soybean Oil. FSCT 2022; 18 (121) :39-55
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-41013-fa.html
عبادی مهدی، لطیفی زهرا، مولائی سینا. بهینه سازی استخراج عصاره اتانولی گیاه کلزا (Brasica napus L.) به روش سطح پاسخ و مقایسه اثر انتیاکسیدانی عصاره بر پایداری اکسایشی روغن سویا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (121) :39-55
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-41013-fa.html
1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران ، yasamin.latifi131@yahoo.com
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، سیستان و بلوچستان، ایران
چکیده: (2167 مشاهده)
امروزه از آنتی اکسیدانهای طبیعی به منظور جایگزینی با آنتی اکسیدانهای سنتزی برای به تأخیر انداختن و یا ممانعت از اکسیداسیون روغنهای خوراکی استفاده میشود. در این تحقیق، از گیاه کلزا (Brasica napus L.) به عنوان یک ترکیب طبیعی برای بهبود پایداری اکسیداتیو و افزایش زمان ماندگاری روغن سویا استفاده شده است. در این مطالعه، عصاره تحت تأثیر سه متغیر و در سه سطح، غلظت (800 ، 500 و 200 پی. پی. ام)، زمان (30-10 دقیقه) و دما (55-35 درجه سانتیگراد) استخراج گردید. پس از بهینهسازی استخراج، عصارهای با بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی و میزان کل ترکیبات فنولی به روغن سویا با سه غلظت (800 ، 500 و 200 پی. پی. ام) اضافه گردید و سپس نمونههای روغن در سه سطح زمانی (72، 48 و 24 ساعت) و دمائی (65، 55 و 45 درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. انجام آزمایشهای مختلف روی عصارههای حاصل، بهترین شرایط استخراج برای عصارهها با استفاده از روش سطح پاسخ تعیین و عصارهگیری در شرایط بهینه انجام شد. نتایج فرآیند بهینهسازی استخراج عصاره نشان داد که در عصاره هیدرواتانولی، غلظت بهینه برابر با 200 پی.پی.ام، زمان بهینه برابر با 30 دقیقه و مقدار بهینه دما 028/47 درجه سانتیگراد تخمین زده شد که در بررسی مقدار بهینه فعالیت مهار کنندگی رادیکالهای آزاد DPPH و میزان کل ترکیبات فنولیک در استخراج هیدرواتانولی به ترتیب، 885/43 درصد و mg GA/g 852/39 بود. زمان حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد؛ زمان 72 ساعت، غلظت 200 پی.پی.ام، دما 45درجه سانتیگراد تعیین گردید. نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد اندیس پراکسید و تیوباربیوتیک اسید در استخراج هیدرواتانولی به ترتیب، meq O2/kg 388/2 و mg mal/kg 329/0 گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که میتوان از آنتیاکسیدانهای طبیعی به عنوان جایگزین آنتیاکسیدانهای سنتزی در فرمولاسیون روغنهای خوراکی استفاده نمود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی دریافت: 1398/12/7 | پذیرش: 1400/3/5 | انتشار: 1400/12/16