بررسی تنوع زیستی باکتریهای اسید لاکتیک دوغ محلی مشهد با استفاده از روش آنالیز ژن 16S rRNA و تعیین توانایی پروبیوتیکی سویههای جدا شده از آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :78-67
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-4052-fa.html
چکیده: (5569 مشاهده)
چکیده
هدف از این پژوهش شناسایی و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی سویههای جدا شده از دوغ محلی ناحیه طرقبه مشهد میباشد.در این راستا 9 نمونه دوغ محلی جمع آوری و آزمونهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی شامل رنگ آمیزی گرم، تست کاتالاز، رشد در دمای 10 و 45 درجه سانتی گراد، تولید گاز دی اکسید کربن از گلوکز، رشد در غظت نمک 5/6%، رشد در pHهای 4/4 و 6/9 و هیدرولیز آرژنین جهت شناسایی تا حد جنس بر روی آنها انجام گرفت. با استفاده از پروفایل تخمیر کربوهیدرات جدایهها گروه بندی شدند و توالی یابی ژن 16S rRNA بر روی جدایههای انتخابی انجام پذیرفت. بر اساس نتایج آنالیز توالی یابی، 87 جدایه به جنسهای لاکتوباسیلوس (پلانتاروم، اسیدوفیلوس، دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس و کازئی زیرگونه کازئی)، لاکتوکوکوس (لاکتیس زیرگونه لاکتیس و کرموریس)، انتروکوکوس (فاسیوم و دورانس) و لوکونوستوک مزنتروئیدوس تعلق داشتند. جهت ارزیابی ویژگیهای پروبیوتیکی جدایهها، آزمونهای مقاومت به pH (5/2 و 5/3)، نمک صفراوی (غلظت های 06/0، 125/0 و 5/0 درصد) و همچنین بررسی فعالیت ضد باکتریایی آنها انجام پذیرفت. در نهایت از بین 25 سویه مورد آزمایش جدایههای متعلق به لاکتوباسیلوس (پلانتاروم و اسیدوفیلوس) و انتروکوکوس (فاسیوم) ویژگیهای بهتری از خود نشان دادند، به گونهای که بیشترین پتانسیل پروبیوتیکی متعلق به لاکتوباسیلوس پلانتارم (AL35) بود. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد جدایهها دارای فعالیت ضد باکتریایی قابل قبولی نیز میباشند، بنابراین با توجه به عوارض جانبی مصرف ترکیبات ضد میکروبی صنعتی و شیمیایی، می توان از این ریزاندامگان به عنوان تولیدکنندگان نگهدارنده طبیعی در محصولات غذایی مختلف استفاده کرد.
دریافت: 1396/1/28 | پذیرش: 1396/6/28 | انتشار: 1396/9/1