سلطانی کاظمی مریم، آبدانان مهدی زاده سامان، حیدری مختار، فارغ سید مجتبی. استخراج موثرترین طول موجهای طیف آبمیوه توت سیاه (Morus alba Varnigra L.) با استفاده از مدلهای مختلف رگرسیون حداقل مربعات جزئی (PLS). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (69) :241-229
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-4048-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
2- استادیار دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، گروه مکانیک بیوسیستم، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
3- دانشیار دانشکده کشاورزی، گروه باغبانی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
4- استادیار دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، گروه ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
چکیده: (2879 مشاهده)
چکیده
در سالهای اخیر کاربرد طیفسنجی UV/NIRبه عنوان یک روش غیرمخرب با روشهای شیمیسنجی به منظور ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی به طور گستردهای مورد توجه قرار گرفته است. توت سیاه یکی از میوههای بومی ایران است که در زمینه تعیین شاخصهای کیفی آن به روش غیر مخرب اطلاعات محدودی وجود دارد. در پژوهش حاضر به منظور انتخاب نواحی طول موج موثر در طیفسنجی UV/NIR(nm 1100-300)، از دو روش BiPLS و iPLS جهت تشخیص پارامترهای کیفی مانند میزان مواد جامد محلول(TSS)، اسیدیته، ویتامینث و آنتوسیانین در آبمیوه توت سیاه مورد استفاده شد. لازم به ذکر است که قبل از انجام محاسباتمذکور، در مرحله نخست برای هر سه مدل پیشگو (PLS، BiPLS و iPLS) تعداد مولفه اصلی مربوط به هر پارامتر آبمیوه (TSS، اسیدیته، ویتامینث و آنتوسیانین) با استفاده از روش Cross-Validation استخراج شد. با توجه به نتایج حاصل از مقایسه این سه مدل مشخص شد که در تشخیص و اندازهگیری پارامترهای داخلی TSS (RMSEC=0.076, rc=0.96 و RMSEV=0.03, rv=0.96)، اسیدیته (RMSEC=0.014, rc=0.96 و RMSEV=0.013, rv=0.98)، ویتامینث (RMSEC=0.053, rc=0.87 و RMSEV=0.0008, rv=0.93) و آنتوسیانین (RMSEC=0.0007, rc=0.97 و RMSEV=0.0006, rv=0.95) BiPLS با 15 فاکتور از 20 فاصله انتخاب شدهبهترین عملکرد را داشته است.
دریافت: 1395/3/18 | پذیرش: 1395/12/18 | انتشار: 1396/8/1