Salemi B, Sedaghat N, Varidi M J, Mousavi S M, Tabatabaei Yazdi F. Development of shelf-life kinetic model for perforated modified atmosphere packaging of fresh-cut Romaine lettuce. FSCT 2021; 18 (115) :235-246
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-39097-fa.html
سالمی بهاره، صداقت ناصر، وریدی محمدجواد، موسوی سید محمود، طباطبایی یزدی فریده. توسعه مدل سینتیکی عمر ماندگاری برای کاهوی برش خورده تازه رقم رومین، بسته بندی شده در شرایط اتمسفر اصلاح شده منفذدار. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (115) :235-246
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-39097-fa.html
1- دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد ، sedaghat@um.ac.ir
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
4- استاد گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (2108 مشاهده)
تنشهای ناشی از زخمی شدن بافت کاهوی برش خورده آماده مصرف معمولا منجر به افزایش سرعت تنفس در آن میشود. عمر ماندگاری این محصول بستگی به مراحل فرآوری و بستهبندی، نوع فیلم بستهبندی و شرایط محیطی در طی زمان نگهداری دارد. هدف این پژوهش ارزیابی اثر دما و زمان نگهداری، تیمار پوششی و تعداد منافذ فیلم بستهبندی بر تردی بافت و ارزیابی حسی کاهوی برش خورده و بستهبندی شده در شرایط اتمسفر اصلاح شده و همچنین توسعه مدل سینتیکی عمر انبارمانی این محصول میباشد. به این منظور، 250 گرم کاهوی برش خورده شستشو شده و پس از پوششدهی در دو غلظت متفاوت 5/1/5/0 و 5/1/1/0 درصد لاکتات کلسیم و سیستئین، در بستههایی از جنس پلی اتیلن (با ضخامت 42 میکرومتر) و با تعداد منافذ 0، 20 و 40 در متر مربع با غلظت اولیه 21% اکسیژن، 0% دی اکسیدکربن بستهبندی شدند. این پژوهش در دو دمای 5 و 10 درجه سانتیگراد و طی 12 روز انجام گرفت. شاخصهای کیفی نظیر تردی بافت و ارزیابی حسی (پذیرش کلی) در طی این مدت مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر این، مدلی ریاضی برای توصیف سینتیک تغییرات تردی بافت و ارزیابی حسی نمونهها توسعه داده شد و نهایتا زمان ماندگاری نمونهها بر مبنای پذیرش کلی تخمین زده شد. نتایج نشان داد تغییرات پارامترهای تردی و ارزیابی حسی از معادله سینتیکی درجه صفر تبعیت میکند. نتایج پیش بینی عمر انبارمانی نمونههای کاهوی برش خورده نشان داد نمونههای دارای پوشش حاوی 5/1% لاکتات کلسیم و 1/0% سیستئین، نگهداری شده در بستههای دارای 20 منفذ در دمای 5 و 10 درجه سانتیگراد و نمونههای دارای پوشش حاوی 5/1% لاکتات کلسیم و 5/0% سیستئین، نگهداری شده در بستههای دارای 20 منفذ در دمای 5 درجه سانتیگراد، به ترتیب عمر ماندگاری معادل 62/12، 59/12 و 59/11 روز را دارند (عدم تفاوت معنی دار در p < 0.05).
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آمار،مدل سازی و سطح پاسخ در صنایع غذایی دریافت: 1398/9/26 | پذیرش: 1399/4/7 | انتشار: 1400/6/15