فتحی آچاچلویی بهرام، جلالی جیوان مهدی، احمدی گاولیقی حسن. استخراج بتاکاروتن با استفاده از حلال سبز: تاثیر پیشتیمارهای آنزیمی و سورفاکتانت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (100) :67-75
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-37320-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی ، bahram1356@yahoo.com
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (4231 مشاهده)
با توجه به افزایش درخواست مصرفکنندگان به استفاده از مواد غذایی سالم و ایمن، توسعهی یک روش سالمتر برای استخراج ترکیبات غذایی در مقایسه با حلالهای آلی نیاز جدی پیش روی صنعت غذای کشور است. از طرف دیگر صنایع تولید آبمیوه فرصت خوبی برای استفاده از ضایعات تولید شده در این واحدها را برای استخراج ترکیبات زیستفعال از قبیل کاروتنوئیدها فراهم میکند. از اینرو هدف پژوهش حاضر استخراج بتاکاروتن به عنوان کاروتنوئید اصلی هویج، از ضایعات تفالهی هویج با استفاده از حلال سبز (آب مقطر حاوی 2% اتانول و 4% سورفاکتانت) میباشد. نتایج نشان داد که در بین حلالهای آلی مورد مطالعه، 1-پروپانول و اتانول به ترتیب با 56/0 و 51/0 میلیگرم بر گرم پودر هویج، بدون داشتن تفاوت آماری معنیدار با هم (05/0<P) بالاترین کارایی را در استخراج یک مرحلهای نشان دادند، در حالیکه استخراج 4 مرحلهای اتانول ( mg/g CP92/0) کارایی بالاتری از حلال 1-پروپانول (mg/g CP87/0) داشت. همچنین، کارایی پائین حلال سبز آب مقطر حاوی 2% اتانول (mg/g CP04/0) بعد از اعمال پیشتیمار آنزیمی (61 واحد پکتینازی از آنزیم پکتیناز تجاری) به شکل معنیداری افزایش یافت (mg/g CP18/0) که کارایی بالاتری نسبت به آنزیمهای سلولاز مورد مطالعه (Celluclast 1.5 L و Celluclast BG) داشت. علاوه بر این، حضور 4% از هر یک از سورفاکتانتهای لسیتین سویا، اسپن 20، تویین 20 و 80 منجر به افزایش چشمگیر کارایی استخراج حلال سبز گردید که در این بین، تویین 80 کارایی بالاتری را نشان داد ( mg/g CP29/0). در کل تمامی سورفاکتانتها با پیشتیمار آنزیمی اثر همافزایی داشته و ترکیب پیش تیمار پکتینازی با تویین 80 منجر به افزایش کارایی تا 62% حلال آلی (اتانول چهارمرحلهای) گردید و نهایتا پیشتیمار آنزیمی و استفاده همزمان از سورفاکتانتهای تویین 80 و اسپن 20 (1:1 w/w)، این کارایی را تا بیش از 90% اتانول افزایش داد ( mg/g CP84/0).
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
نوشیدنی ها در صنایع غذایی دریافت: 1398/7/21 | پذیرش: 1399/3/10 | انتشار: 1399/3/10