عبدلی آزاده، انشاییه مرجان، مدنی محبوبه. تولید روغن غنی از اسیدهای چرب سری امگا توسط مخمرهای مولد چربی و میزان تاثیر پارامترهای مختلف بر فرایند تولید. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (59) :59-74
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-3681-fa.html
1- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
چکیده: (5056 مشاهده)
کاربرد لیپید میکروبی به عنوان منبع جایگزین روغن در سال های ابتدایی قرن 20 مورد توجه قرار گرفت. تولید میکروبی روغن های غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع ضروری (سری امگا) یکی از جنبه های مهم تولید روغن تک یاخته است. با توسعه ی فرایند های تکنیکی- اقتصادی و بهینه سازی فرایند تولید، می توان بازده لیپید میکروبی را در مقیاس بالا تامین کرد. در این پژوهش دو سویه ی مخمری استاندارد و چهار سویه ی بومی از نظر پتانسیل تولید لیپید مورد ارزیابی قرار گرفتند. بهینه سازی تولید لیپید در این سویه ها با استفاده از روش طراحی آزمایش ها صورت گرفت و عوامل موثر بر تولید لیپید در این سویه ها مورد مقایسه قرار گرفتند. آنالیز روغن به دست آمده با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی – اسپکترومتری توده ای (GC-MS) انجام شد. در بین سویه های استاندارد یارویا لیپولیتیکاDSM8218 و در بین سویه های بومی کریپتوکوکوس آلبیدوس دارای بیشترین میزان تولید لیپید، به ترتیب معادل g/L 65/7 وg/L 81/11 بودند. آنالیز ترکیب لیپیدی به دست آمده با روش های مورد استفاده، شباهت آن را به روغن های گیاهی نشان داده و علاوه بر آن پتانسیل کاربرد آن را در صنایع غذایی مورد تایید قرار می دهد. کاربرد برنامه ی تاگوچی در زمینه ی بهینه سازی تولید لیپید میکروبی بسیار موثر بوده و باعث افزایش تولید قابل توجهی در سویه های مورد بررسی گردید. این لیپیدها قابلیت کاربرد در صنایع غذایی و دارویی را دارند.
دریافت: 1394/11/13 | پذیرش: 1394/11/13 | انتشار: 1395/11/1