صباغی مسلم، مقصودلو یحیی، کشیری محبوبه، شاکری علی رضا. بررسی خواص فیزیکومکانیکی و رهایش پلیمرهای کامپوزیتی حاوی آنتیاکسیدان طبیعی کاتچین. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (96) :91-102
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-36019-fa.html
1- دانشجوی دکترای مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- استاد مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، y.maghsoudlou@gau.ac.ir
3- استادیار مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4- دانشیار دانشکده شیمی پردیس علوم دانشگاه تهران
چکیده: (3852 مشاهده)
کیتوزان پلیمری طبیعی است که بهطور معمول از پوسته کیتینی سخت پوستان دریایی استخراج میگردد و قابلیت تشکیل فیلم را دارد. پلیوینیل الکل پلیمری سنتزی و زیست تخریبپذیر است که میتواند در اختلاط با پلیمرهای طبیعی جهت بهبود ویژگیهای ساختاری مورد استفاده قرار گیرد. تولید نانوذرات کیتوزان به روش ژل شدن یونی صورت گرفت و نانوذرات با میانگین اندازه 69/92 نانومتر و پتانسیل زتا 30/3+ میلیولت جهت کاربرد در فیلم ترکیبی مورد استفاده قرار گرفتند. پس از اختلاط نسبتهای مختلف پلیوینیل الکل با کیتوزان (1:3، 1:1 و 3:1)، محلولهای حاصل با نسبتهای مختلف نانوذرات (0، 2، 4، 6) میلیلیتر ژل کیتوزان در 100 میلیلیتر محلول فیلم مخلوط شدند و گلیسرول به نسبت 25 درصد وزنی / وزنی پودر خشک فیلم اضافه شد و سپس در قالب ریخته شد و در دمای 40 درجه سانتیگراد در آون خشک شدند. نتایج نشان داد که بهطور کلی افزایش نسبت پلیوینیل الکل و کاربرد نانوذرات در ساختار پلیمر سبب بهبود ویژگیهای فیزیکومکانیکی فیلمها گردید. نتایج طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه نشان داد که برخی برهمکنشها بین شبکه پلیمری و نانوذرات صورت گرفته است. نتایج گرماسنجی وزنی نشان داد که افزودن نانوذرات سبب افزایش جزئی پایداری حرارتی پلیمر نسبت به نمونه شاهد بدون نانوذره شد. نتایج رهایش در محیط شبیهساز مواد غذایی پرچرب و کم چرب نشان داد که با افزایش نسبت پلیوینیل الکل سرعت رهایش کاهش یافت. همچنین افزایش نسبت نانوذره تا نسبت np4 سبب کاهش سرعت رهایش شد. هدف این پژوهش تعیین نسبت بهینه دو پلیمر و میزان اختلاط نانوذرات کیتوزان حاوی آنتیاکسیدان طبیعی کاتچین جهت استفاده در بستهبندی مواد غذایی است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1398/6/7 | پذیرش: 1398/10/17 | انتشار: 1398/11/10