1- گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه ارومیه
2- گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه ارومیه ، f.sharifian@urmia.ac.ir
چکیده: (2289 مشاهده)
شیر یک غذای کامل برای انسان محسوب می شود ولی تقلبات تلفیقی و عدم تشخیص سریع آن توسط دستگاههای موجود؛ صنعت فرآورده های لبنی را با چالش روبرو کرده است. در این راستا، از هدایت الکتریکی با جریان متناوب، برای تشخیص برخی خواص شیر استفاده می شود اما استفاده از جریان مستقیم، به علت معایبی مانند پلاریزاسیون الکترودها و هیدرولیزاسیون شیر مجاز نیست. در این تحقیق، دستگاهی ساخته شده است که بر مبنای مقاومت الکتریکی شیر کار می کند. در این دستگاه؛ با عبور جریان مستقیم از شیر، مواد معلق باردار در سطح الکترودها جذب شده و رقیق شدن شیر را سبب می شود. دانسیته جریان الکترود، در مقاومت های 1/48، 1/85، 2/5، 3/7 و 7/4 کیلواهم با دو الکترود آلومینیومی و فولادی در دماهای 17/2، 20/7 و 23/7 درجه سلسیوس؛ با فواصل الکترود 1، 2 و 3 سانتی متر، در حجم های 15، 30 و 45 سی سی شیر در مدت دو دقیقه اندازه گیری شده و عوامل موثر در طراحی دستگاه با هدف کاهش اثرات معایب دوگانه، به روش هندسی بهینه سازی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد دستگاه با الکترود فولادی و ضریب سل 0/33 Cm-1، می تواند کیفیت 45 سی سی شیر با دمای 25 درجه سلسیوس را به طور بهینه اندازه گیری نماید. دانسیته جریان با الکترود فولادی، کمتر از الکترود آلومینیومی بوده و با کاهش مقاومت کنترل مدار؛ مقدار آن افزایش می یابد که مقدار بهینه آن در جهت کاهش پلاریزاسیون الکترودها و نرخ هیدرولیزاسیون؛ با مقاومت 3/2 کیلواهمی و ضریب سل ثابت و با حداقل نوسان، 1/5 میلی آمپر بدست آمده است و دما، حجم شیر و فاصله الکترودها تأثیری در مقدار آن نداشتند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/5/7 | پذیرش: 1399/4/9 | انتشار: 1399/8/10