Abedi E, Baromand S, Pourmohammadi K. Designing and manufacturing of multifunctional texture analyzer with the ability to analyze textural properties under various controlled temperature and humidity conditions. FSCT 2020; 17 (106) :145-155
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-34058-fa.html
عابدی الهه، برومند سلمان، پورمحمدی کیانا. طراحی و ساخت دستگاه آنالیزگر بافت چند منظوره با قابلیت تحلیل خصوصیات بافتی در شرایط دما و رطوبت کنترل شده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (106) :145-155
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-34058-fa.html
1- استادیار بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فسا ، elaheabedi1389@gmail.com
2- استادیار بخش مهندسی برق، دانشکده مهندسی، دانشگاه فسا
3- استادیار بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فسا
چکیده: (1806 مشاهده)
دستگاه بافت سنج یکی از ابزارهای مهم جهت تحلیل و ارزیابی خصوصیات بافتی شامل سفتی، نرمی، کشش پذیری، تردی، شکنندگی، چسبندگی، چسبناکی، قابلیت فشرده شدن، انعطافپذیری، برش پذیری، الاستیسیته، قدرت ژل و فنریت بکار برده می شود. در این تحقیق دستگاهی بافت سنجی طراحی شد که با تکیه بر نرم افزار و ایدههای پردازش داده، ضمن افزایش دقت عملکرد و اندازهگیریها، قابلیت خود کالیبراسیون را فراهم نموده تا اعداد حاصل از داده خروجی به داده واقعی نزدیک باشد. از ویژگی های اصلی بافت سنج طراحی شده، قابلیت انجام تست در شرایط دمایی و رطوبت کنترل شده جهت آنالیز پارامترهای بافتی جهت یکسان سازی خطای بافتی در مناطق با دما و رطوبت متفاوت میباشد. نتایج تست های انجام شده نشان میدهد که به کمک انجام دقیق فرایند کالیبراسیون و طراحی فیلتر کالیبراسیون دقت عملکرد نیروسنجی تستر تا 05/0% مقدار خوانده شده بهبود میابد. همچنین با استفاده از الگوریتم راه اندازی میکرواستپینگ و استفاده از مکانیسم پیچ ، جابجایی فک متحرک با دقت کمتر از 005/0 میلیمتر و سرعت 1/0 میلیمتر بر ثانیه قابل کنترل میباشد. همه این ویژگی ها در کنار ارتباط USB با هر کامپیوتر شخصی و قابلیت ارتباط مستقیم با برنامه EXCEL و ذخیره و آنالیز ساده داده ها تحت برنامه EXCEL خواهد بود. نتایج تست های انجام شده نشان میدهد که میزان رطوبت نسبی دستگاه بافت سنج و رطوبت نسبی تنظیم شده برای هر نمونه تفاوت آماری معنادار وجود ندارد (p<0.05). تست سفتی بافت نمونه های مختلف بیسکویت حاوی نشاسته مقاوم توسط دستگاه بافت سنج تجاری (C) و طراحی شده (D) مورد ارزیابی قرار گرفتند و بین سفتی بافت هر دو دستگاه تفاوت معنادار مشاهده نشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ماشین آلات صنایع غذایی دریافت: 1398/3/30 | پذیرش: 1398/8/1 | انتشار: 1399/9/10