Non-destructive determination of sugar content in root beet by near infrared spectroscopy (NIRS)
H. Bagherpour, H. 1, Minaei, S. 2 , Abdollahian Noghabi, M. 2, Khorasani Fardvani, M. E. 3. FSCT 2015; 12 (46) :219-228
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-3399-fa.html
تشخیص میزان قند موجود در ریشههای چغندر قند با استفاده از طیفسنجی فروسرخ نزدیک (NIR) حسین باقرپور1، سعید مینایی2 ،محمد عبداللهیان نوقابی3، محمد اسماعیل خراسانی4. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1394; 12 (46) :219-228
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-3399-fa.html
چکیده: (5328 مشاهده)
چکیده
به کارگیری طیف سنجی به عنوان یک روش سریع و غیر مخرب برای سنجش کیفیت محصولات کشاورزی در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. یکی از کاربردهای این تکنیک، تعیین سریع و غیر مخرب ویژگیهای کیفی محصولات در فعالیتهایی چون کشاورزی دقیق، اصلاح نبات و سنجش بر خط هنگام فرآوری میباشد. در این تحقیق با استفاده از طیف سنجی فروسرخ نزدیک (NIR) در محدوده طول موج 900 الی 1700 نانومتر مدلی برای تخمین مقدار قند موجود در ریشههای چغندر قند تدوین گردید. در تدوین مدل از 80 نمونه برای درجهبندی و 40 نمونه برای آزمون مدل استفاده شد. پس از حذف نوفه، برای بهبود طیف، پیش پردازشهای اولیه مانند مشتق اول و مشتق دوم و تصحیح پراکنش افزاینده (MSC) انجام شد و اثرات آنها مورد بررسی قرار گرفت. مدل مناسب با استفاده از روش حداقل مربعات جزئی(PLS) تعیین گردید، با استفاده از این مدل مقادیر ضریب همبستگی و ریشه میانگین مربعات خطا برای دادههای آزمون به ترتیب برابر با 84/0 و 8/1 برای تخمین عیار و 95/0 و 7/1 برای مواد جامد محلول(SSC) بدست آمد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که طیف سنجی فروسرخ قابلیت تخمین مقدار ساکاروز و مواد جامد محلول در ریشههای چغندر قند را دارد و میتواند جایگزین مناسبی برای روشهای دیگر شود.
دریافت: 1391/2/7 | پذیرش: 1391/11/7 | انتشار: 1393/3/11