دوره 17، شماره 105 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 105 صفحات 70-63 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ebadi A, Bonyadian M, Abasvali M, Torian F, hashemi Z. Study on raw milk adulterations delivered to dairy processing plants in Mazandaran province. FSCT 2020; 17 (105) :63-70
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-33215-fa.html
عبادی آرش، بنیادیان مجتبی، عباس والی مریم، توریان فهیمه، هاشمی زهرا. مطالعه تقلبات شیر خام تحویل شده به کارخانه های لبنی استان مازندران. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (105) :63-70

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-33215-fa.html


1- دانش آموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکردف ایران.
2- دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. ، boniadian@sku.ac.ir
3- دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
4- استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران.
5- دانش آموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد ایران.
چکیده:   (2169 مشاهده)
زمینه وهدف: ﺷﯿﺮ تنها ماده شناخته شده درطیعت است که می تواند نیاز بدن را به طورکامل و متعادل تا سن 6 ماهگی تامین کند. شیر به دلیل دارا بودن مواد مغذی ﻣﺤﯿﻂ ﺑﺴﯿﺎﺭ ﻣﻨﺎﺳﺒﯽ ﺑﺮﺍﯼ ﺭﺷﺪ ﺍﻧﻮﺍﻉ ﺑﺎﮐﺘﺮﯼ ﻫﺎ ﻭ ﻣﺴﺘﻌﺪ ﻓﺴﺎﺩ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ، ﺍﺯ ﺍیﻦ ﺭﻭ ﺑﺮﺧﯽ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺳﻮﺩﺟﻮ ﺑﺎ ﺍﻓﺰﻭﺩﻥ ﺑﺮﺧﯽ ﻣﻮﺍﺩ ﺳﻌﯽ ﺩﺭ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮﯼ ﺍﺯ ﻓﺎﺳﺪ ﺷﺪﻥ ﺷﯿﺮ ﻭ یﺎ ﺳﺎﻟﻢ ﺟﻠﻮﻩ ﺩﺍﺩﻥ ﺷﯿﺮ ﻓﺎﺳﺪ ﺩﺍﺭﻧﺪ. لذا بررسی شیرهای تولید شده از نظر وجود تقلبات همواره ضروری است.
مواد و روش ها: ﺩﺭ ﺍیﻦ مطالعه، ﺗﻌﺪﺍﺩ 120 ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺷﯿﺮ ﺍﺯ شیرهای ورودی به کارخانجات لبنی استان مازندران، در طی فصول گرم و سرد سال اخذ گردید. بر روی نمونه ها ﺷﺎﺧﺺ ﻫﺎیﯽ ﻧﻈﯿﺮ نقطه انجماد، ﺍﺳﯿﺪیﺘﻪ، pH، ماده خشک، دانسیته، پروتئین و چربی شیرها مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین برای پی بردن به تقلبات صورت گرفته آزمون هایی جهت شناسایی ﻣﻮﺍﺩ شوینده، ﻓﺮﻣﺎﻟﯿﻦ، ﻧﻤﮏ، آب اکسیژنه، آب و جوش شیرین ﺍﻓﺰﻭﺩﻩ ﺷﺪﻩ روی نمونه های ﺷﯿﺮ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪ.
نتایج : نتایج نشان داد که اختصاصات شیرهای تولید شده از قبیل دانسیته، نقطه انجماد، پروتئین، چربی، pH، اسیدیته و ماده خشک در فصول سرد و گرم سال اختلاف آماری معنی داری با یکدیگر ندارند.  تقلبات در شیرهای ورودی به کارخانجات در فصل سرد سال مربوط به اضافه کردن دترجنت و آب اکسیژنه به میزان 6/1 درصد، و در فصل گرم سال مربوط به مواد شوینده 3/3 درصد، آب اکسیژنه 3/3درصد، فرمالین 6/1 درصد و جوش شیرین 6/11 درصد بود. مقایسه وقوع تقلبات در شیر طی فصول سرد و گرم سال نشان داد که میزان این تقلبات در فصول گرم سال به مراتب بیشتر از فصول سرد سال است (05/0P<).
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که  تقلب در شیرهای تولید شده در استان مازندران وجود داشته و در فصول گرم به مراتب بیشتر از فصول سرد است.
 
متن کامل [PDF 443 kb]   (2735 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1398/3/1 | پذیرش: 1399/4/1 | انتشار: 1399/8/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.