yazdi M, Sarabi Jamab M, pahlevanloo A. Identification of critical control points in pasteurized Doogh production line and applying of appropriate strategies for controlling microbial contamination. FSCT 2019; 16 (90) :299-317
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32240-fa.html
یزدی مژگان، سرابی جماب محبوبه، پهلوانلو ابوالفضل. شناسایی نقاط بحرانی در خط تولید دوغ پاستوریزه و ارائه راهکارهای مناسب جهت کنترل آلودگیهای میکروبی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (90) :299-317
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32240-fa.html
1- 'گروه زیست فناوری مواد غذایی ، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد
2- گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد ، m.sarabi@rifst.ac.ir
3- گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد
چکیده: (9168 مشاهده)
این پژوهش با هدف تعیین منابع آلودگی میکروبی در خط تولید دوغ در مدت یک سال در یک کارخانه فراوردههای لبنی انجام شد. نمونهها از نقاط کنترلی مختلف از ابتدا تا انتهای خط تولید شامل شیر خام، شیر پاستوریزه، آب فرمولاسیون، آغازگر، ماست دوغ، دوغ پاستوریزه، دوغ نهایی، سطوح و هوای دستگاه پرکن، سالن نگهداری دوغ پاستوریزه، سالن پرکن و انبار جمعآوری شد. آنالیز میکروبی نمونهها برای تعیین شمارش کلی میکروارگانیسمها، کپک و مخمر، کلیفرمها، اشریشیا کلی ، میکروارگانیسمهای سرمارا و گرمادوست، باکتریهای خانواده اسید لاکتیک و استافیلوکوکسهای کوآگولاز مثبت مطابق استانداردهای ملی ایران انجام گردید. نتایج نشان داد کیفیت بهداشتی دوغ به کیفیت شیر خام، کفایت تیمار حرارتی، کیفیت میکروبی اجزای افزوده شده و مواد بستهبندی، انجام CIP و ضدعفونی مناسب لولهها، سطوح فرآوری و کارخانه بستگی دارد. نتایج حاکی از آن است که تعیین نقاط کنترل بحرانی و سازماندهی سیستمهای کنترل خودکار به منظور حذف یا به حداقل رساندن ریسک آلودگیها ضروری میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/2/3 | پذیرش: 1398/5/14 | انتشار: 1398/5/24