فرآیند اولتراسوند، روش غیرحرارتی مؤثر در استخراج بوده و استفاده از آن با توجه به اثرات مؤثرش در نگهداری و فرآیند مواد غذایی، رو به افزایش می باشد
. مقایسه حلالهای مختلف در بازدهی استخراج ترکیبات مؤثره با امواج فراصوت از عصاره پوست لیموترش هدف این تحقیق میباشد؛ ضمن اینکه تا بحال مطالعات زیادی روی پوست لیمو ترش صورت نگرفته و بیشتر روی پرتقال و سایر مرکبات تحقیقات گستردهای انجام شده است و همین امر دلیلی جهت انجام این تحقیق گردید. در این روش برای ارزیابی میزان استخراج فنول و فلاوونوئید و ارزیابی قدرت مهار کنندگی رادیکال های آزاد
DPPH، از سه حلال آب، اتانول 70 درصد و متانول 80 درصد استفاده شد سپس بهترین حلال جهت استخراج ترکیبات یاد شده در زمانهای 60،30 و90 دقیقه مورد مقایسه قرار گرفت. نرمافزار مورد استفاده برای تجزیه واریانس و مقایسه میانگینها
SPSS بود. بر اساس نتایج، قویترین و ضعیفترین حلال برای استخراج ترکیبات زیست فعال به ترتیب، اتانول 70 درصد و آب بود که 202/8 و 95/6 میلیگرم معادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک ترکیبات فنولی، 61/4 و 74/3 میلیگرم معادل کوئرستین به گرم نمونه خشک ترکیبات فلاوونوئیدی و 468/87 و 231/70 درصد قدرت مهار کنندگی رادیکالهای آزاد
DPPH را نشان داد. در حلال اتانول 70 درصد اختلاف معنیداری میان سه زمان 30، 60 و 90 دقیقه برای استخراج ترکیبات مؤثره مشاهده شد (05/0
< p) و زمانهای 90 و 30 دقیقه به ترتیب بیشترین و کمترین میزان استخراج ترکیبات یاد شده را داشت. در هر روش استخراج، میزان استخراج ترکیبات زیست فعال بسته به نوع حلال متفاوت بود و حلال اتانول 70 درصد، بهترین روش استخراج عصاره بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/1/28 | پذیرش: 1400/6/13 | انتشار: 1400/9/10