Yeganeh S, Reyhani Poul S. Comprehensive identification of priorities and behavior analysis of packaged fish buyers in Tehran city using structural equation modeling. FSCT 2024; 21 (147) :1-15
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32068-fa.html
یگانه سکینه، ریحانی پول سهیل. شناسایی جامع اولویت ها و تحلیل رفتار خریداران ماهی بسته بندی در شهر تهران با استفاده مدل سازی معادلات ساختاری. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (147) :1-15
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32068-fa.html
1- استاد، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، skyeganeh@gmail.com
2- دانش آموخته دکتری تخصصی، گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده: (1007 مشاهده)
تولید و فروش پایدار کارخانجات فرآوری و بستهبندی آبزیان، ارتباط تنگاتنگی با شناخت رفتار مصرفکنندگان و ارزیابی اولویتهای خرید آنها دارد. چرا که فقط در صورت ارزیابی و تسلط بر موارد مذکور است که مراکز تولیدی میتوانند محصولی مطابق میل بازار تولید و بدین ترتیب بهرهوری پایدار و افزایش سود خود را تضمین کنند. هدف تحقیق حاضر نیز ارزیابی رفتار خریداران ماهیان بستهبندی و شناسایی اولویتهای آنها جهت خرید محصول در شهر تهران بود. به همین منظور پرشسنامهای مبتنی بر فرضیات تحقیق طراحی و توسط جامعه آماری تکمیل شد. جامعه آماری پژوهش کل شهر تهران است که به صورت تصادفی 12 منطقه شهری جهت مطالعه میدانی با حجم نمونه 600 نفر انتخاب شدند. به منظور آزمون فرضیات و بررسی شدت رابطه بین گویهها، مدل مفهومی متناسب طراحی و توسط نرمافزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای مشخصات بستهبندی، گونههای ماهی، مدلهای فرآوری، انواع عرضه و فاکتورهای کیفی به صورت معنیداری بر سازه نگرش موثر بودند که در این بین متغیر کیفیت با ضریب اثر 31/0، بیشترین اثر را بر سازه نگرش داشت. مکان خرید نیز بر سازه کنترل رفتار درکشده اثر معنیداری ارائه کرد و فرض مرتبط به آن تائید شد. از بین سه سازه اصلی مدل (نگرش، هنجار و کنترل رفتار)، نگرش به مصرف با ضریب اثر 63/0، موثرترین سازه بر تصمیم به خرید و مصرف بود. در ادامه مشخص شد دو متغیر قیمت و دسترسی اثر معنیداری بر سازه تصمیم به خرید ندارند و فرضیههای مرتبط با آنها نیز رد شد. رتبهبندی اولویتهای خرید شهروندان تهرانی در رابطه با گونههای ماهی، گونههای پرورشی، انواع عرضه، اوزان بسته، مدلهای فرآوری و اماکن خرید نشان داد که رتبه نخست به ترتیب مربوط ماهیان خلیج فارس، قزلآلای رنگینکمان، ماهی کامل شکمخالی با سر، وزن 500 تا 700 گرم، شنیسل و فروشگاههای عرضه مواد پروتئینی بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی شیلات و فرآورده ها دریافت: 1398/1/27 | پذیرش: 1402/9/21 | انتشار: 1402/2/1