صائبی علی، مینایی سعید، مهدویان علیرضا، عبادی محمد تقی. بررسی تاثیر برداشت دقیق بر کیفیت عرق تولید شده از گیاهان دارویی (مطالعه موردی زوفا (Hyssopus officinalis)). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (89) :325-332
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-30598-fa.html
1- دانشجو
2- هیئت علمی ، minaee@modares.ac.ir
3- هیئت علمی
چکیده: (6535 مشاهده)
استفاده از عرقیات گیاهی یکی از پرطرفدارترین شیوههای مصرف گیاهان دارویی است. مقدار بالای اسانس و میزان پایین متانول در آنها مطلوب متخصصین صنایع غذایی و دارویی میباشد. به منظور بررسی تاثیر ارتفاع برداشت بر کیفیت عرق بدست آمده از گیاه دارویی زوفا، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد که تیمارها شامل چهار ارتفاع برداشت 15، 25، 35 و 45 سانتیمتر از بالاترین قسمت گیاه و همچنین ضایعات باقیمانده اندام برداشت نشده از ارتفاعهای 15، 25 و 35 سانتیمتر بود. پارامترهای مورد بررسی غلظت متانول تولید شده در فرآیند عرقگیری و همچنین اسانس موجود در عرق از تیمارهای مختلف ارتفاع بود. نتایج آنالیز آماری بیانگر تاثیر معنیدار تیمارها بر صفات مورد مطالعه بود. تیمارهای مختلف ارتفاع برداشت نشان دادند با فاصله گرفتن از قسمت سرشاخه و نزدیک شدن به زمین، مقادیر متانول در عرق گیاه بطور قابل توجهی افزایش یافت بطوریکه از 2±64/71 میلیگرم بر لیتر (تیمار برداشت از ارتفاع 15 سانتیمتر) به 52/3±07/219 میلیگرم بر لیتر (تیمار برداشت از ارتفاع 45 سانتیمتر) رسید. در مورد تیمارهای ضایعات باقیمانده نیز مقادیر متانول از 43/1±3/142 میلیگرم بر لیتر برای ضایعات ارتفاع 15 سانتیمتری تا 65/24±86/393 میلیگرم بر لیتر برای ضایعات ارتفاع 35 سانتیمتری افزایش داشت. همچنین در مورد مقادیر اسانس در عرق در همه تیمارها با افزایش ارتفاع برداشت کاهش این صفت مشاهده شد. یافتههای این پژوهش نشان دادند که ارتفاع برداشت 15 سانتیمتر از بالاترین قسمت گیاه به منظور دستیابی به ماده گیاهی با مواد موثره بیشتر و دارای قابلیت تولید عرق گیاهی با مقادیر کمتر متانول، به همراه امکان افزایش تعداد چین برداشت، برای تولیدات دارویی-غذایی توصیه میشود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آنالیز دستگاهی(HPLC,GC,...) دریافت: 1397/12/1 | پذیرش: 1398/4/4 | انتشار: 1398/4/24