استادیار گروه نانوفناوری موادغذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
چکیده: (7456 مشاهده)
چکیده الیاف پلیمری ساختار یافته با قطری در حدود چندین میکرومتر تا چند نانومتر، توجهات قابل ملاحظهای را در علوم مختلف به خود جلب کردهاند. از میان روشهای مختلفی که برای تولید این الیاف بکار میروند روش الکتروریسی به عنوان یکی از جدیدترین این روشها مطرح میباشد. در این روش از طریق اعمال جریان برق بر محلول پلیمری و با تبخیر حلال موجود در آن، تولید ساختارهای بدون بافت صورت میگیرد. در روش الکتروپاشش(به عنوان شاخهای از تکنیک الکتروریسی) فرایند تولید از مسیر تولید لیف به تولید کپسول منحرف شده و بدین ترتیب شرایط برای ارایه کاربردهای متنوع دیگری از این تکنیک نیز فراهم میشود. از این ساختارهای الکتروریسی شده در فرایندهایی مانند فیلتراسیون، مهندسی بافت، رسانش هدفمند دارو و غذا-دارو و همچنین به عنوان تقویت کننده سیستمهای کامپوزیتی استفاده میشود. در این مقاله جامع با تکیه بر تجربیات نویسنده، به معرفی الکتروریسی، روش اجرای آن، کاربردها و قابلیت آن در صنعت غذا و همچنین چشم انداز این تکنیک در صنعت پرداخته میشود. بطور حتم ورود این روش جدید به صنعت غذا میتواند باعث بروز تحولی بزرگ در این صنعت گردد.
دریافت: 1394/2/8 | پذیرش: 1394/10/8 | انتشار: 1395/9/1