1- استادیار، بخش تحقیقات مهندسی صنایع غذایی و فناوریهای پس از برداشت، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، golshan_ta@yahoo.com
2- کارشناس ارشد، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.
چکیده: (6071 مشاهده)
در این پژوهش، اثر محلولهای آب و سدیم دیاستات در کاهش آلودگیها در رطب مضافتی مورد بررسی قرار گرفت. خوشههای خرما در اواخر مرحله خلال با آب خالص و محلول سدیم دیاستات (به غلظت ppm 4000) شستشو داده شدند. میوههای خرما قبل از شستشو و سپس در فواصل زمانی دو، سه و چهار هفته از شستشو از لحاظ آلودگی میکروبی مورد آزمون قرار گرفتند. نمونههای رطب مضافتی، پس از برداشت، بستهبندی شده و برای مدت 6 ماه در انبار معمولی و سردخانه نگهداری شدند. نتایج نشان داد که محلولهای سدیم دیاستات و آب، میزان آلودگیهای سطحی و بار میکروبی را در میوههای خرما بهطور معنیداری کاهش دادند. تعداد کل میکروارگانیسمها و قارچها در میوههای خرما در طی رسیدگی به تدریج افزایش یافت. میزان پوسیدگی میوه خرما در هنگام برداشت در تیمارهای شستشو با سدیم دیاستات بهطور معنیداری بالا بود. نگهداری محصول در انبار معمولی بهطور معنیداری میزان رطوبت میوهها را کاهش و درصد کل مواد جامد محلول را افزایش داد. در کلیه تیمارهای شستشو، میزان pH میوه با گذشت زمان انبارداری کاهش و درصد اسیدیته (بر حسب لاکتیک اسید) افزایش یافت. شمارش کلی میکروارگانیسمها در تیمار شستشو با سدیم دیاستات در طی مدت نگهداری بهطور معنیداری کمتر از دیگر تیمارها گزارش شد. نتایج آزمونها نشان داد که شستشوی خوشههای خرمای مضافتی در اواخر مرحله خلال به روش اسپری کردن با آب معمولی میتواند در کاهش آلودگیهای سطحی در میوه مؤثر باشد. همچنین برای جلوگیری از فعالیت میکروارگانیسمها و آفات و در نتیجه افزایش عمر نگهداری رطب مضافتی، استفاده از سردخانه ارجحیت دارد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشکبار،آجیل و مغز ها،میوه های خشک دریافت: 1397/10/12 | پذیرش: 1398/2/22 | انتشار: 1398/4/24