دوره 15، شماره 78 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 78 صفحات 309-295 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

سردرودیان مریم، آریان فر اکرم. بررسی ترکیب‌های تشکیل دهنده، اثرات ضد اکسایشی و ضد میکروبی اسانس درمنه Artemisia Turanica بر پاتوژن‌های شاخص مواد غذایی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (78) :295-309

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-26200-fa.html


1- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
چکیده:   (2334 مشاهده)
چکیده
اسانس­ها و عصاره­های حاصل از گیاهان دارویی با داشتن ترکیبات ضدمیکروبی، ضدسرطانی و ضد اکسایشی (ناشی از وجود عوامل حذف کننده رادیکال­های آزاد) به عنوان ترکیبات دارویی جدید و طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار می­باشند. در مطالعه حاضر ترکیب شیمیایی، خصوصیات ضدباکتریایی و ضد اکسایشی اسانس گیاه درمنه با نام علمیArtemisia Turanica  را مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت ضد اکسایشی اسانس با آزمون­های مهار رادیکال آزاد به کمک روش ((DPPH، آزمون گیرندگی آهن ((FRAP بررسی و با ضد اکسایش­ سنتزی بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) مقایسه شد. اثر ضدمیکروبی اسانس گونه مورد نظر بر علیه 4 باکتری با استفاده از روش چاهک­، دیسک دیفیوژن و براث میکرودیلوشن انجام شد. نتایج نشان داد که اسانس درمنه 26 ترکیب در اسانس خود دارد که در مجموع 05/91 درصد کل اسانس را تشکیل می­دهند. ترکیبات اصلی آن شامل کریرسانتنن (37/21 درصد)، 1و8-سینئول (20/19 درصد)، پیپریتنن (61/16درصد) و آلفا-پینن (52/5 درصد) است. در آزمون DPPH، میزان IC50 برای اسانس و BHT به ترتیببرابر با 4/4 و 3/0 میلی­گرم بر میلی­لیتر بدست آمد. همچنین توانایی احیاکنندگی اسانس و BHT، به ترتیب برابر با 02/33 و 28/32 میکرومول بر لیتر گزارش گردید. نتایج آزمایشات ضدباکتریایی نشان داد، حداقل غلظت مهارکننده­ی رشد اسانس درمنه بر روی استافیلوکوکوس اورئوس 125/3 میلی­گرم بر میلی­لیتر و حداقل غلظت کشنده­ی آن­ها 5/12 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. نتایج نشان می­دهند که اسانس درمنه از توان ضدباکتریایی و ضد اکسایشی مناسبی برخوردار بوده و بنابراین می­توان از آن در ترکیب با سایر نگهدارنده­ها جهت محافظت مواد غذایی بهره برد.
 
کلید واژگان: ضد اکسایش، آنتی­باکتریال، اسانس، درمنه، 1و8-سینئول
متن کامل [PDF 486 kb]   (2734 دریافت)    
موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/7/23 | پذیرش: 1397/7/23 | انتشار: 1397/7/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.