حسنی مهدیه، کاشانی نژاد مهدی، خمیری مرتضی، صادقی علیرضا. تاثیر ویژگیهای نمونه و توان لامپ مادونقرمز بر عمق نفوذ تابش مادون قرمز درون زیره سیاه. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (87) :65-78
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-24483-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران. ، mahdiyehasani@gmail.com
2- استاد، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
3- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
4- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
چکیده: (7516 مشاهده)
در سالهای اخیر تابش مادونقرمز به عنوان یکی از روشهای مناسب جهت خشککردن و آلودگیزدایی ادویهجات مورد توجه قرار گرفته است. اما عمق نفوذ پایین مادونقرمز استفاده از آن را جهت فرآوری موادغذایی در صنعت محدود کرده است. به علت اهمیت زیره سیاه به عنوان ادویهای با ویژگیهای دارویی، این تحقیق با هدف تعیین اثر ویژگیهای ساختاری (پودر و دانه)، فعالیت آبی نمونه (۲۴/۰، ۵۶/۰ و ۸۹/۰) و توان منبع پرتودهی (۲۲۲ تا ۹۶۰ وات) بر عمق نفوذ مادونقرمز درون زیره سیاه انجام گرفت. به این منظور شار حرارتی دریافتی توسط صفحه سیاه مسی که در زیر نمونههای زیره با ضخامتهای مختلف قرار داشت، اندازهگیری شد. سپس عمق نفوذ مادونقرمز با استفاده از مدل ریاضی محاسبه گردید. نتایج نشان داد فعالیت آبی، توان مادونقرمز و برهمکنش آنها اثر معنیداری بر عمق نفوذ مادونقرمز درون زیره سیاه دارند اما اثر ساختار نمونه بر عمق نفوذ مادونقرمز بیمعنی بود. در همه نمونهها، افزایش توان مادونقرمز تا سطح ۶۰۱ وات باعث افزایش عمق نفوذ گردید. بیشترین عمق نفوذ مادونقرمز برای پودر و دانههای زیره سیاه با فعالیت آبی ۲۴/۰ به ترتیب ۲۷/۰±۰۷/۴ و ۲۳/۰±۸۵/۳ میلیمتر در پرتودهی با توان ۶۰۱ وات بدست آمد در حالیکه بیشترین عمق نفوذ مادونقرمز در نمونهها با فعالیت آبی ۸۹/۰ زمانی مشاهده شد که آنها با توان ۸۴۵ وات مادونقرمز پرتودهی شدند (۱۸/۰±۱۲/۴ و ۱۳/۰±۰۹/۴ میلیمتر، به ترتیب). با توجه به نتایج بدست آمده تعیین عمق نفوذ پرتو مادونقرمز درون ادویهها میتواند جهت تعیین ضخامت بهینه آنها طی فرآیند با مادونقرمز مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی صنایع غذایی دریافت: 1397/6/4 | پذیرش: 1397/8/20 | انتشار: 1398/2/25