رییس بخش فرآوری تولیدات دامی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
چکیده: (6273 مشاهده)
تحلیل دادهها، پیچیدهترین و مبهمترین مرحله در اجرای طرحها و پروژههای ارزشیابی حسی مواد خوراکی و آشامیدنی است و در مقالههای علمی کمترین بحثهای اندیشمندانه و نظاممند در مورد آن صورت گرفته است. مقالهی حاضر، حاصل بیش از یک دهه تحصیل، تدریس و فعالیتهای پژوهشی نویسنده و با بهرهگیری از تعدادی منابع معتبر دیگر است. این مقاله با هدف تشریح مراحل تحلیل دادههای حسی و استفاده از مولفههای اصلی در تجسم هرچه بهتر دادههای حسی و ارایهی مثالهای کاربردی نوشته شده است. در حالی که مرور متون علمی خارجی، حاکی از استفادهی گسترده از این رویکرد برای تحلیل دادههای حسی است؛ ولی تشریح مراحل تحلیل دادهها همراه با جزییات از سوی نویسندگان مطالعات یادشده، کمتر روی داده است. حال آنکه این اطلاعات تاکنون به زبان فارسی به صورت منسجم و کاربردی نیز منتشر نشده است. از آنجا که ارایهی جزییات بیشتر در مورد روش PCA امکان دسترسی پژوهشگران و دانشجویان به اطلاعات کافی و مورد نیاز را فراهم میسازد و راهنمای مناسبی برای آنان در پژوهشهای بعدی خواهد بود؛ از اینرو تشریح مراحل تحلیل دادههای حسی بر پایهی استفاده از PCA و معیارهای لازم برای تفسیر آنها ضروری بوده و در این مقاله به آنها پرداخته شده است.
نوع مقاله:
مروری |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/9/13 | پذیرش: 1396/10/19 | انتشار: 1397/6/29