1- عضو هیات علمی دانشگاه فنی حرفه ای ارومیه
2- گروه صنایع غذایی دانشگاه ارومیه
3- گروه شیمی، دانشکده ولیعصر، دانشگاه فنی و حرفه ای استان تهران، تهران، ایران
چکیده: (2652 مشاهده)
امروزه امنیت غذایی درکنار حفظ محیط زیست از موضوعات مهم جهان میباشد. بخش عمدهای از مواد غذایی از طریق کشاورزی تامین شده و تحت تاثیر آلودگیهای محیط زیست قرار می گیرد. آلودگی برنجهای موجود در بازار به فلزات سنگین از جمله سرب و کادمیوم موجب بروز اثرات سمی و تاثیر سوء بر سلامت انسان می-گردد. از این رو این مطالعه با هدف تعیین مقدار سرب و کادمیوم در برنج های ایرانی و وارداتی مورد استفاده در بازار استان آذربایجان غربی صورت گرفت. بدین منظور60 نمونه از برنجهای پرمصرف ایرانی و وارداتی از نقاط مختلف شهر ارومیه تهیه گردید و مقدار سرب و کادمیوم توسط روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی کوره گرافیتی تعیین گردید. دادههای حاصل با استفاده از نرم افزار Minitab 16 و آزمون T-test تکی برای مقایسه غلظت فلزات سنگین در برنج با حد استاندارد مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که غلظت متوسط سرب در برنجهای ایرانی و وارداتی به ترتیب ppb 93/62 و ppb 43/106 و غلظت متوسط کادمیوم در برنجهای ایرانی و وارداتی ppb 28/20 وppb 19/ 27 بوده است. استاندارد ملی ایران به شماره 12968 میزان مجاز برای سرب و کادمیوم در برنج را به ترتیب 15/0 و 06/0 میلی گرم بر کیلوگرم (ppm) تعیین نموده است. در این تحقیق مقدار این دو فلز سنگین کمتر از میزان تعیین شده در استاندارد مشاهده گردید.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/5/31 | پذیرش: 1396/7/1 | انتشار: 1397/10/25